Orbán: Európát a kereszténység szilárd alapjára kell építeni

2012. november 15. 12:40
A kereszténység szilárd alapjára épülő Európa fontosságát hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, ahol átadta a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek. A ceremónián részt vett Semjén Zsolt, Balog Zoltán és Erdő Péter is.

Áder János köztársasági elnök a közép-európai katolikus összefogás előmozdításáért, a Magyarország melletti határozott kiállásáért és Európa keresztény gyökereinek következetes védelméért adományozta a kitüntetést a bécsi érseknek, az Osztrák Püspöki Konferencia elnökének.

A keresztény gyökereiről megfeledkező Európa hasonlatos ahhoz az emberhez, aki alap nélkül homokra építette a házát, majd jött az áradat, beleütközött ebbe az épületbe, amely az összeomlás szélére került – fogalmazott méltatásában az elismerést átadó kormányfő, aki szerint ezért ma sok felelősen gondolkodó ember közös célja az, hogy az új Európa ismét a kereszténység sziklaszilárd alapjára épüljön.

 

Orbán Viktor azt mondta, Európának a válsággal való sikeres szembenézéshez tisztáznia kell saját keresztény múltjához fűződő viszonyát, és meg kellene szilárdítania identitását. „Európa és Magyarország számára csak akkor lehetséges gazdasági felemelkedés, ha megtörténik a lelkek és a szívek felemelkedése is. Meggyőződésünk, hogy Európának a nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül pedig nincsen lelke” – fejtette ki.

 

A miniszterelnök idézte az új magyar alaptörvényt, amely kimondja, hogy a kereszténység nemzetmegtartó erő, és a család, valamint a nemzet képezi a társadalmi együttélés alapját.

 

A kormányfő szavai szerint Christoph Schönbornra a Magyarország elleni közelmúltbeli támadások idején „mindig barátként számíthattunk”, ő ugyanis nem azt kereste, mit lehet kifogásolni a magyar alaptörvényben, hanem éppen arra mutatott rá, hogy a szekularizált Európában milyen értékeknek kell újra hangot adni. Beszédében a bécsi érsek azt mondta, a kitüntetés kifejezi az Ausztria és Magyarország egyházai közötti kapcsolat mély gyökereit, a több évszázados közös történelmet.

 

Mindannyian tudjuk, hogy Európa gyökerei a zsidó-keresztény hagyományokban, a nagy római jogforrásokban, illetve a görög kultúrában találhatóak. Mindazonáltal tudjuk azt is, hogy ezek a gyökerek manapság veszélybe kerültek” – mutatott rá Christoph Schönborn, aki köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy ma is bátran kiáll ezen értékek mellett, és az új magyar alkotmány központi helyet biztosít nekik.

 

Az Országház Munkácsy termében rendezett ceremónián részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és több államtitkár is.

 

Orbán Viktor miniszterelnök júniusi bécsi látogatása alkalmával – amikor megkoszorúzta Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját – köszönetet mondott Christoph Schönborn bíborosnak, bécsi érseknek azért, hogy egy magyar népi hős, Mindszenty József előtti „főhajtásban a társunk, ez a magyarok számára egy fontos gesztus az osztrák katolikus egyház részéről”.

 

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy dolog biztos: függetlenül minden gyarló gyakorlattól, az egyházak soha nem tanítottak erkölcsi züllésre, nem neveltek hazafiatlan internacionalizmusra (bár az egyház egyetemes),egymás elleni gyűlölködésre (kivéve a vallásháborúk idejét, ami hosszú téma lenne,és régen volt).Mondom ezt vallástalanként. Sokaknak nyújt támaszt a hit, jobb,mint a multikulti.

Azért elég szomoru amit az ember itt olvas.Tipikus arra, hogy europa mai állapota miért olyan amilyen, s nálunk is érzélkelhető ennek a hatása. Europa és sajnos mi is elvesztette a jelképeit, kitörölte a szakralitás szimboluaminak jelentöségét az életébe beépiteni s ezáltal csak bolyong a világba és nem tudja, hogy mit is keres itt a földön.
A multi-kulti áradata elöntötte a lelkeket és a népek nemzetek egy nagy kohoba feloldvadva elvesztik minden kapaszkodojukat.

mivel a keresztény kultura hozta léttre europát és tartotta meg a mai állapotában attól függetlenül, hogy népei akik betelepitették ezt a kontinenst már korábban is többezer éve léteztek. Magukkal hozták eredet történetüket, hiedelmeiket, kulturájukat és őpitették be az itt talált és felvett europai keresztyén kulturába. Korábban is találkoztak az öskeresztényi kulturával ami több írányba vált szét, de az szakralitása azonos töről fakadt.

A magyarok östörténete, mint más vándor népekké akik ma külömböző nemzetei europának épp azért oly szinesek és változatosak, mert a kereszténység felvétele előtti szimboliumait, szokásait is megörizte és nemzedékeken keresztül adta tovább. Ez azért történhetett meg mert a kereszténység europában nem simán vallás, hanem a kultura és a tudomány bölcsöje is volt és nyitott. Ez az örökség nem csak a hivő emberek számára volt és ma sem csaklehetséges. Ezek az értékek europa minden polgára számára elérhető. Ezért nagyon káros az ami ma történik, hogy az ateizmus pont azt a kulturális szakrális örökséget tagadaja, mely europát europává tette és egyesítette egy sokszinü külömböző kulturával multtal, hagyományokkal nyelvvel rendelkező népeket, mely a mai napig is igy van. A kereszténység ma kissebbségbe került és elnyomja hangját a tuláradó liberális, neoliberális, anarhista hang, mely pont attól erösödött fel, mert europa cserbehagyta gyökereit, kulturáját és egy uniformizált olvasztótégelybe képzeli jövőjét ami zsákutca és europa, mint kulturkontinens amit a keresztény kultura hozott léttre lehanyatlik és ki tudja mi lesz utána. Egy lelkét vesztett massza, aki bolyong és nem találja helyét a világban. El fogja veszteni kapaszkodóit és egyáltalán az emberhez méltó életet ezen a földön.

Most már végképp nem értem, mit lehetett ezendiszlájkolni.

Ne össze vissza irkálj, hanem arról, hogy europa mitől lett europa. Azt amit Te felhozol egyiksem volt található a mai europai kontinensen. A romai Birodalom mely összeomlott tudjuk az okát. Jött a kereszténység és ezzel együtt államok alakultak a korábbi vándor törzseket letelepítették, megjelent elöszőr a városállamok, a kereskedő központok alakultak a müvészetek, tudomány, épitészet és folytatthatnánk. Ezeknek a kovásza az egyház volt. Az a sötét középkor talán nem is volt olyan sötét.

Mivel nem a világkulturárúl beszölőnk, hanem europa ös a kereszténység és a keresztény kultura ami europát europává tettök a mai értelemben.

Nem a kinai kulturárúl, nem az Aztökokrúl Majákrúl, nem a Perzsákrúl, nem afrikárúl, mely a mai tudásunk szerint az emberisög egyik bölcsöje, nem a Tigrizs-Eufratesz kora kulturájárúl ......, hanem mégegyszer europáról és a kereszténység kapcsolatáról és a keresztény kulturkör szerepéről a mai europa kialakulásában.

Helytelenítem, ha állami kitüntetéseket osztogat egy szekularizált állam egyházi méltóságoknak, főleg a feltüntetett indokból, vagyis direkt politikai támogatásért cserébe.
Azon cseppet sem csodálkozom, hogy a Vatikán ilyemivel kenyerezi le a maga vazallusait... :) Orbánt és Tömjén Zsoltit :)

Igen már Én is hallottam, hogy Jézus baloldali volt. csak az a probléma, hogy a szolidaritás és a szociális érzékenységét a baloldal a keresztény szociális eszmerendszeréből vette át. Ezt nem érdek nélkül tette, ezzel akarta megnyerni az akkoribban a hivő embereket. Nem ez volt az első amikor más tollával ékeskedve probálták terjeszteni bolsevista eszméiket és szinpatikussá tenni.

A probléma csak az, hogy eltévesztették a házszámot, mivel egy 2000 éves eszmerendszere akarják rátólni azt, hogy az az Ő százéve honos eszmevilágától vették át.

A vallásra nem azért van szükség, hogy mindenkiből szent fazekat csináljanak, hanem azért, hogy mindenki tudja a helyét. Tudja, hogy mi a "JÓ" és mi a "ROSSZ". Egymás tisztelete és a pártokon és érdek csoportokon felüli kapcsolat, amely egy népet összetart. Ma már jól látszik, hogy a nemzetállamok felszámolása folyik, amik a végleges "új világrendben" katonai zónákba fog tagozódni. Az tud hatékonyan ellen állni, aki ragaszkodik a saját gyökereihez, családjához, barátaihoz, rokonaihoz. Ehhez nem kell szent fazéknak lenni, és még templomba sem kell járni. Ami a lényeg, hogy mindenki tudja, hogy hol a helye és kihez tartozik. Nem szabad gyengének lenni és bedőlni a provokációknak. Nem szabad okot adni sem egy katonai megszállásnak sem egy előrehozott választásnak.

Nem biztos, hogy Orbán előbbre lát én inkább azt mondom, hogy tud olvasni.

Ami ma történik nem csak mi magyarok ellen az egy terv része. Nekünk az a dolgunk, hogy ebből a tervből minél többet meghiúsítsunk és "dafke azért is életben maradjunk".

Eltévedtél nem lesz Európa. Az "Új világrendben" nem lesz Európa, hanem katonai zónák lesznek. Nem lesznek országnevek, csak számok. Minket az osztrákokkal, csehekkel és szlovákokkal a 58-as katonai zónába soroltak.

Ebből induljál ki. Ha a keresztény vallás megbukik ez fog lenni.

Úgy emlékszem, Egyiptomban egy időben meghalt minden elsőszülött, meg dögvész is pusztított, a folyók meg vérré változtak.
Vagy ebben is csak a katolikusok hisznek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés