A körön belül – Nyílt levél Cserhalmi Györgynek

2012. november 14. 10:15

Köntös László
reposzt
Ön azt hiszi, hogy a pénzére van szükségünk. Nem, kedves Cserhalmi György. Önre van szükségünk, és még csak nem is nekünk, hanem Jézus Krisztusnak az Ő egyházában. Ön az egyház. Az egyház emberek nélkül absztrakció.
„Van az interjúban egy számomra kifejezetten fájó és bántó mondat: »Megvagyunk mi ketten a Jóistennel, abszolút jól megvagyunk. Mondjuk, a hiátust az egyház szenvedi el, de csak olyan értelemben, hogy egy bárány elkóborolt. És az nem feltétlenül csak egy bárány, hanem egy adófizető bárány is.« Ez nagy tévedés. Ön azt hiszi, hogy a pénzére van szükségünk. Nem, kedves Cserhalmi György. Önre van szükségünk, és még csak nem is nekünk, hanem Jézus Krisztusnak az Ő egyházában. Ön az egyház. Az egyház emberek nélkül absztrakció.

S meglehet, ha azt találja, hogy az egyház olyan amilyen, az azért van, mert az Önhöz hasonlóan gondolkodó százezrek úgy gondolják, hogy az egyház valamiféle elvont intézmény, amely létezhet az emberek aktív részvétele nélkül is.  Nos, Istennek úgy tetszett, hogy nem létezhet.

S hogy lesz-e egyház, lesz-e keresztyénség a jövőben Európában és Magyarországon? S milyen lesz? Nem tudom. Nincs sehol sem megírva, hogy a keresztyénségnek márpedig itt jövője lesz. Lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem lesz. Lehet, hogy a távoli jövőben a világnak ezen a részén egy más kultúrkör hívei majd arra emlékeznek, hogy volt valamikor itt egy civilizáció, amely egykor keresztyénnek hívta magát.

Ez Öntől is függ, kedves Cserhalmi György. Nehogy azt higgye, hogy Ön a körön kívül van. Nagyon is belül, amennyiben azt gondolja önmagáról, hogy református. S én az Ön szavaiban nem kételkedem.

Úgyhogy szeretettel köszöntöm Önt mint református felebarátomat, s kérem gondolja végig még egyszer, nincs-e Önnek esetleg szemernyi felelőssége azért az egyházért, amelyet egyébként sok szempontból okkal kritizál.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szép üzenet, s megfontolandó.

Katolikusként aszondanám, Jézus akkor alapította az egyházat, amikor az Utolsó Vacsorán megtörte a kenyeret, szétosztotta a bort tanítványai között és ezt mondta: "Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre".

Aki ezt nem teszi meg, az nem cselekszik Jézus akarata szerint, és ennek közvetlen következményeként Jézus emlékezete elhalványul a saját életében és a környezetében.

Hogyan mondhatom, hogy szeretem Jézust, ha megfeledkezem a legelemibb kéréséről, ami által jelen kíván lenni az életemben?

Ami a reformátusokat illeti, a katolikusok szertartását ugyan épp most minősítették újra "kárhozatos bálványimádásnak", de attól még Jézusnak ugyanezekre a szavaira hivatkozva maguk is végeznek egy szertartást. Ami engem illet, nem viszonzom a minősítést. Egy református akkor teljesíti Jézus kérését, ami által Ő jelen van az életében, ha rendszeresen eljár Úrvacsorára. Hozzáteszem: a református közösség akkor teljesíti Jézus kérését, ha rendszeresen tart Úrvacsorát...

Ok, amit írtam, az "egy" katolikus véleménye, és nem "az Egyházé". Ámbár pápai irat címe, hogy "Ecclesia de Eucharisztia"...

Az "egyház alapítása" egy folyamat, ami elkezdődik Péter kiválasztásával, ami után Jézus elkezd arról beszélni, hogy "az Emberfiának sokat kell szenvednie".

Kulcspont az Eucharisztia megalapítása, amivel megjelenik a szent szertartás, ami Jézussal minden korok keresztényeit összeköti, és végpontja valóban a Szentlélek kiáradása Pünkösdkor. Azt semmiképpen nem állítom, hogy enélkül az egyház "készen van", tehát annak is van szemléleti létjogosultsága, amit írsz.

Cserhalmi nyilatkozata kapcsán azonban mindenképpen az Eucharisztiát ill. az Úrvacsorát tartom kulcskérdésnek. Ha nem járunk hívő közösségbe, nem találkozunk a föltámadott Úrral, sem katolikus Eucharisztia, sem protestáns Úrvacsora formájában. Enélkül a találkozás nélkül pedig nem teljesítjük Urunk kérését, így nem tud eleven hatalommal jelen lenni az életünkben.

Megtérést persze elő tud így is idézni, de a megtérés már önmagában azt föltételezi, hogy előtte rossz úton járunk.

Na, szóval aki nem jár hívő közösségbe, annak meg kell térnie, mert rossz úton jár.

Válaszok:
trendo | 2012. november 21. 19:00

Erről győzd meg azokat a hívőket (a meghamisított népszámlálási adatok szerint majd hat millióan vannak), akik után államunk támogatja a katolikus és református egyházat, holott kamu híveinek 10%-a sem jár templomba, nem gyón, nem áldozik, a hitéletben nem vesz részt stb.

Válaszok:
Csomorkany | 2012. november 21. 21:55

Rajta vagyok az ügyön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában