Újra megnyitották a clevelandi Szent Imre templomot

2012. november 6. 11:18
Több száz hívő vett részt helyi idő szerint vasárnap a clevelandi Szent Imre templom ünnepélyes újranyitási szertartásán.

Az északkelet-ohiói magyarság hitéletében kulcsfontosságú templom megszűntetéséről 2009 decemberében határozott Richard Lennon clevelandi püspök, aki a fenntartásuk anyagi nehézségeire, valamint a hívők és a papok számának csökkenésére hivatkozva az egyházmegye 174 plébániájából 50-et bezáratott. Lennon püspök döntését a Vatikán Klérus Kongregációja idén márciusban 11 plébánia – köztük a Szent Imre templom – esetében felülbírálta. A clevelandi katolikus egyházmegye április 17-én közleményt adott ki, amely szerint a püspök nem fellebbez a vatikáni ítélet ellen.

A Szent Imre templomban két és fél év óta először tartottak – magyar nyelvű – misét, amelyet Siklódi Sándor celebrált, aki a bezárás előtt egy negyedszázadon át volt az egyházközség lelkipásztora. Ő volt az egyetlen a régi papok közül, aki a 11 újraindított plébánia egyikének élére visszatérhetett.

A 108 éves magyar plébánia bezárása ellen a clevelandi magyar hívők számos elkeseredett akcióval próbáltak meg tiltakozni, de mindhiába. A templomot 2010. június 30-án bezárták. Az Erdélyből érkezett Siklódi Sándort Chicagóba irányították át, ahonnan a visszatérés reményében továbbra is tartotta a kapcsolatot az egyházközség tagjaival.

A gyülekezet egy része ezután a St. Colman templomba kezdett járni, amelynek plébánosa Bob Begin megtanult magyarul misézni. A vasárnapi szertartáson a clevelandi The Plain Dealer című napilap helyszíni beszámolója szerint Begin, aki magyarul köszöntötte Siklódit, hivatalosan visszaszolgáltatta az egyházközséget régi papjának.

Visszaadom neked a közösségedet és megköszönöm neked azt az időt, amit a közösségeddel tölthettem, mert nagyon sokkal gazdagodtunk, amikor együtt imádkoztunk” – mondta Bob Begin a jelenlévők kirobbanó tapsa közepette.

Siklódi, aki magyarul vezette le a szertartást, angolul kijelentette: „Amikor az ajtóink bezáródtak, egy rossz álomba léptünk be. De az a szeretet és együttérzés, amit Bob atyától és a St. Colman gyülekezetétől kaptunk, megvilágosította sötét óráinkat.” A nemzetpolitikai államtitkárság április 19-én közleményt adott ki, amely szerint a Szent Imre templom újranyitása várhatóan „elevenítően fog hatni” a clevelandi magyar közösség életére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés