XVI. Benedek lezárta a püspöki szinódust

2012. október 28. 18:48
Arab nyelven is imádkoztak a szíriai és a közel-keleti békéért vasárnap a római Szent Péter bazilikában, ahol a XVI. Benedek pontifikálta szentmise zárta az egyház új evangelizációs missziójáról tartott püspöki szinódust.

Új evangelizációra sürgős szükség van... a hitet úgy kell megerősíteni, ahogyan a tüzet kell éleszteni... aki elveszítette hitét, nagy gazdagságot veszített, nem anyagit vagy földi hatalmat...” – fogalmazott homíliájában XVI. Benedek. Az egyházfő 332 bíborossal, érsekkel, püspökkel, zsinati atyával és a keleti egyházak képviselőivel koncelebrálta a szentmisét, melyen a világ több nyelve mellett arabul is imádkoztak Szíriáért és a közel-keleti térség békéjéért.

A mise a Vatikánban október 7-én kezdődött püspöki szinódust zárta, mely egybeesett a II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulójával és a pápa által meghirdetett Hit Évének kezdetével. A szinóduson az egyház új evangelizációs missziójáról megfogalmazott irányelveket külön munkacsoport dolgozza át egységes dokumentummá, melyet az olasz sajtó értesülései szerint XVI. Benedek a szekularizált Európában pozitív példaképnek számító Lengyelországban tenne majd közzé.

A szinódus megerősítette az elkötelezettséget az egyház lelki megújulására a szekularizált világ lelki megújulása érdekében” – mondta a pápa. A szinódus irányelveit összefoglalva az új evangelizáció főbb pásztori feladataiként a keresztényeknek a szentségekhez való visszavezetését említette a rendszeres gyónással együtt. Az egyháznak a megújult missziós tevékenységét nemcsak papokkal, hanem a laikus hívők bevonásával kell végeznie. Harmadrészt XVI. Benedek a megkeresztelt, de hitüket nem gyakorlóknak az egyházba való visszaterelését szorgalmazta, az egyház által alkalmazott „új módszerekkel, új nyelvezettel”.

A zsinati atyák szombaton nyilvánosságra hozott üzenete szerint a keresztényeknek derűs bátorsággal, félelem nélkül kell hirdetniük az Evangéliumot ellentmondásokkal terhelt korunkban, s az egyháznak újra kell gondolnia saját szerepét a társadalomban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés