Erdő Pétert a püspöki szinódus állandó tanácsa tagjává választották

2012. október 26. 17:17
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseket, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökét a püspöki szinódus állandó tanácsa tagjává választották – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a vezető testületbe Erdő Péteren kívül még két európai bíborost választottak kedden Rómában: Bruno Fortét, Chieti-Vasto érsekét és Christoph Schönborn bécsi érseket. Az MKPK sajtószolgálatának közlése szerint a választás után újságírókkal folytatott beszélgetésen Erdő Péter megjegyezte, hogy Európa „ugyan mindig is a leginkább szekularizált része volt a világnak, de rendelkezik a kultúra, a művészet eredendően keresztény ihletésű szépségével”. Emlékeztetett arra is, hogy a Lisszaboni Szerződés elismeri a vallások szerepét a civil és a közösségi szférában.

Erdő Péter hangsúlyozta, hogy az az elképzelés, miszerint a felekezetek közösen evangelizálhatják újra földrészünket, gyakorlati tapasztalat, amelyet a katolikus-ortodox fórum sikere is bizonyít. Hozzátette azonban, hogy amíg nincs meg a teljes egység, addig teljes mértékben közös evangelizáció sem lehetséges.

Erdő Péter rámutatott: szeretnék, ha a katolikus mozgalmak teljes jogú tagjai legyenek az egyházmegyéknek és a plébániáknak. Ugyanakkor országonként különböző a helyzet, német nyelvterületeken például a karizmatikus mozgalmak nem töltenek be olyan nagy szerepet, mint más országokban.

A püspöki szinódus a pápa által meghatározott időben összejöveteleket tartó testület. A világ különböző vidékeiről kiválasztott püspökök gyűlésének célja a pápa és a püspökök közötti kapcsolat ápolása, valamint az, hogy a püspökök a pápának a hit és erkölcs védelmére és erősítésére, az egyházi fegyelem megszilárdítására tanácsaikkal segítséget nyújtsanak, s az egyháznak a világban való tevékenységével összefüggő kérdésekről tárgyaljanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában