Szigorúan ellenőrzött életek: a Securitate és a romániai magyar egyházak

2012. október 19. 15:41
Dokumentumfilm a romániai magyar egyházak elleni kommunista titkosszolgálati műveletekről, kollaboráns egyházi vezetőkről, emberi drámákról.

Petényi Katalin és Kabay Barna Szigorúan ellenőrzött életek címmel készített dokumentumfilmet a romániai Securitate egyházak elleni tevékenységéről, az ügynökök és tartótisztek működéséről.

Márton Áron püspököt 1949. június 21-én tartóztatták le, a nagyszebeni börtönbe vitték, ahol két évet töltött vizsgálati fogságban. 1951-ben összeesküvésért tíz év börtönre és öt év közügyektől való eltiltásra, hazaárulásért életfogytig tartó kényszermunkára ítélték. 1955-ben szabadon bocsátották, a Securitate operatív megfigyelést folytatott vele szemben. A diktatúra arra törekedett, hogy az egyházak a pártállammal együttműködő püspököket nevezzenek ki. Tökés László későbbi református püspök esetében egy jelentésből az derül ki, hogy a titkosszolgálatok egyházi vonalon igyekeztek ellehetetleníteni.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem csak a vallási meggyőződésük miatt gyötörték, kínozták Erdély magyar papjait, hanem a magyarságuk miatt is.

Ezt itt alig értik az emberek. Borzalmas mit szenvedtek magyarságuk miatt.

Azon gondolkozom mi lehet az oka, hogy Erdélyben sokkal nehezebb dolga volt a szekunak a "békepapok" kitermelésével mint magyarországi kollégáiknak?

Az egyik magyarázat ami eszembe jutott az, hogy nemcsak a vallást üldözték, hanem a valláson keresztül a magyarságot is. A református lelkészek, katolikus papok nemcsak a hitüket védték, hanem a nemzetiségüket, magyarságukat is. Ez duplán erőt adott.

Krisztus minden igaz és hű szolgájának legyen áldott az emléke!

Sajnos, ott is akadt néhány, erőszakkal és zsarolással behálózott pap vagy lelkész, akikre még itt is úgy próbálnak egyesek hivatkozni, mintha ez velejárója lett volna a papi hivatásnak.

Maguk a korabeli zsarolók és "jogutódjaik" teszik ezt, gyakran pedig kitalált, kreált, hazug történetekkel is.

A vallásellenesség az embertelenség egyik megjelenési formája. Aki el akarja venni az emberek hitét, vagyis a lelki békéjét, s egyben a lelki erejét is, az magát az embert támadja.

Ezért embertelen.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2012. október 20. 7:42

Mint ahogy az is igaz, hogy akinek Márton Áron püspök úr a homlokára tette a kezét, annak az egész életét meghatározta ezzel az érintéssel.

Sok tízezer magyar köszönheti életének nemesebbé, ezáltal szebbé válását az áldott emlékű erdélyi bíborosnak. Itt él a lelkekben ma is, és személyes pédája egy egész nemzeti közösséget tesz jobbá, nemesebbé. Az edélyi magyar nemzetet.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2012. október 20. 7:46

De ugyanígy Tőkés püspök úr élete és közösségszolgálata is nagy, példamutató és emberformáló erő.

Nem csoda hát, hogy a román szeku és eszmei utódai mai napig üldözik, gyalázzák, rágalmazzák őt.

És teszik ezt a maguk internáci módján ott is, nálunk is. A legfőbb bűne neki is az, hogy magyar, és a személye erőt adó, példaértékű a nemzete számára.

A fenti hozzászólásomban két jeles pap nevét emeltem ki, említettem meg.

De tudni kell, hogy sokan, nagyon sokan hoztak súlyos áldozatot a magyarságukért és a hitükért az egész megnyomorított szocialista rendszerben. Oroszországtól Albániáig. Lengyelek, csekek, magyarok, horvátok, németek, stb.

Kedves Butapesti Barátom!

Valóban nagy számban irogatnak "kiküldött munkatársak" a Mandinerbe.

Nem ritkán undorító, trágár, a legsilányabb módon. De ez őket minősíti elsősorban. A liberális aljanép ebben éli ki magát, talán még éldeleg is közben, a zsebébedugott kezével, amikor jól odafröcsög.

Itt, ebben a közegben élünk, és minél többen hadakozunk velük és ellenük, annál kisebb lesz a befolyásuk. Ezeket erre tenyésztették ki. Ezeket le kell győzni. Elvonulással nem lehet, mert akkor az övék ez a terep is.

Az igaz, hogy a balliberális fórumokon nem tűrik meg az ellenvéleményt, kiszerkesztik. De az a helyes, ha ott meg sem tudunk szólalni?

Ezen talán érdemes elgondolkodni.
És maradjon, mert szükség van a véleményére!!!

Szívélyes üdvözlettel

Kedves butapesti!

Igyekszünk folyamatosan figyelemmel követni a kommenteket, és azokat, akik rendszeresen agresszív, trágár módon nyilvánulnak meg, egy kattintással arrébb tesszük.

Válaszok:
ottapont | 2012. október 20. 14:56

Én elhiszem a történetet, annál is inkább mert családi érintettség okán ismerek egy, a tiédhez nagyon hasonlót, csak abban az esetben református lelkész volt a beszervezett informátor.

Azonban az is igaz, hogy teljes szívvel nem tudom és nem is akarom ezeket az embereket elítélni. Iszonyú terror alatt voltak, sokszor a családtagjaikon keresztül zsarolták meg őket. A legtöbbjüknek ez egy életreszóló trauma, önazonosság vesztés volt. Én valahol őket is áldozatnak tartom, ugyanazon sátáni gépezet áldozatainak. A gyengébbeket így tették tönkre, az erőseket meg úgy...

Nem születünk mindannyian hősnek, ettől még egy normális világban, rendszerben ezek az emberek értékes, normális életet éltek volna.

Senki nem tudhatja hogy viselkedne hasonló helyzetben. Én tapasztalatból mondom, hogy a saját magunkról alkotott képünket efféle éles helyzetekben bizony revideálni kell, hogy finoman fogalmazzak.

Vannak akik nem törnek meg, ők a példaképek, nekik tisztelet , a megtörteknek pedig megbocsátás. Szerintem.

Teljesen egyetértek azzal amit "butapesti" mondott.
Hozzáfűzni pedig csak azt szeretném, hogy tízszer is meggondolom írjak-e ide, főleg a keresztény témájú cikkekhez, de nemcsak.

Az a tombolás és gyalázkodás ami itt megy elriaszt minden normális, jóérzésű embert.

Ez csak nem lehet a cél?!

"Szerintem a megbocsájtás joga, akárcsak másban is, az érintettek kizárólagos joga."


Tökéletesen igaz. Nem vitatom. Az én esetemben az idő és állítom a Kegyelem segített megbocsátani. Aki nem tud azt is megértem, csak annak nehezebb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés