Újra nyílik a clevelandi magyar Szent Imre templom

2012. október 18. 14:23
Újra megnyitja kapuit a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templom, miután a Vatikán helyt adott az erre vonatkozó kérésnek. A helyi magyar egyházközösség kérésére visszatér a templomba a pásztori szolgálatot korábban is ellátó pap, Siklódi Sándor is.

Újra megnyitja kapuit Ohio államban a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templom, miután a Vatikán helyt adott az arra vonatkozó kérésnek, hogy ne zárják be a 108 éve épült plébániát. A helyi magyar egyházközösség kérésére visszatér a templomba a pásztori szolgálatot korábban is ellátó pap, Siklódi Sándor – tájékoztatott a cleveland.com hírportál.

Richard Lennon clevelandi püspök még 2010 júniusában arra hivatkozva döntött a bezárásról, hogy 2000 lélek szükséges egy templom eltartásához és a magyar közösségnek csak 600 hívője van. Lennon püspök nyolc megyére kiterjedő egyházkerületében 50 templom bezárását határozta el „racionalizálás” jegyében, ezek közül 11 tiltakozott a Vatikánnál a döntés ellen, mindegyikük eredményesen. A szentszéki határozatot a templomok újranyitásáról a clevelandi püspök is jóváhagyta, noha joga lett volna fellebbezni ellene. 

Plébániánk örvendezik a hír hallatán” – mondta Peller Miklós, a magyar templom orgonistája. Hozzátette: Siklódi Sándor atya a jövő héten tér vissza Clevelandbe. A magyar nyelven miséző papot a templom 2010 júniusi bezárását követően a chicagói Szent István templomba helyezték át. A clevelandi Szent Imre templomban november 4-én tartják majd az első ünnepi misét az újranyitás alkalmából.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hír annál is örvendetesebb, mert rettentő ronda a háttér, az ok, ami miatt a templomot el akarták adi: pedofil papok áldozatainak kellett fizetni.A vétkesek nem magyar papok voltak, és a templomot magyar bevándorlók építtették, saját költségen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés