Harrach: Az élet a fogantatással kezdődik

2012. október 18. 13:19
Az emberi élet védelmének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozta Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek 7. Országos Fórumán csütörtökön a Parlamentben.

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte: az emberi élet a fogantatással kezdődik, és a földi élet a természetes halállal ér véget. Mint rámutatott: az emberi élet kezdete és a vége a leginkább veszélyeztetett, ezért a legnagyobb védelmet érdemli. Harrach Péter szerint ugyanakkor Európában és Magyarországon sem terjed ki a keresztény politikusok mozgástere arra, hogy teljes védelmet adjanak a magzati életnek. Amit tehetnek, hogy az abortusz megelőzését próbálják megvalósítani minél hatékonyabban és a civil szervezetek segítségével – rögzítette. A kereszténydemokrata politikus úgy látta, hogy a politika ebben segítséget nyújthat, de a társadalomtudat és a közgondolkodás formálásában különösen fontos szerepük van a civil szervezeteknek.

Hozzátette: az élet védelme összekapcsolódik „a gyermek, a házasság, a család és bizonyos értelemben a nemzet védelmével”. Idézte az alkotmány preambulumában foglaltakat, miszerint a család házasságra épül, és „a házasság nem más mint egy férfi és egy nő tartós, és kizárólagos szeretetkapcsolata”. Ez ugyanakkor nem is olyan természetes ma Magyarországon és Európában, ezt ki kellett mondani, mint ahogy a magzati élet védelmét is rögzíteni kellett az alaptörvényben – jegyezte meg. Harrach Péter kitért arra is, ha minden így marad, és a termékenységi mutató nem változik, a század végére Magyarország lakossága a felére csökken, egyharmada 65 év feletti lesz, amiből működésképtelen társadalom és gazdaság következik. A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának vezetője az oktatás szerepéről azt mondta: ha a gyermekek nem részesülnek megfelelő oktatásban, különösen a szakképzésben, akkor ennek következménye szintén a magyar gazdaság működésképtelensége lesz. Ha pedig nem tudnak változtatni a nevelés hatékonyságán – folytatta –, az a jövőben a közbiztonságtól kezdve az élet számos területére kihat majd.

A fórumon meghívott előadóként felszólalt Habsburg-Lotharingiai Christiana, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg felesége is, aki elmondta: egész Európában nagy veszélyben van az élet, jobban, mint bármikor eddig. Olyan társadalomban élünk, amely elveszítette az emberi élet és méltóság tiszteletét, különösen igaz ez a születés előtti időszakra – állapította meg, megjegyezve: a társadalom eközben félre fordítja fejét, és úgy tesz mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Vissza kell állítani „az anyaság értelmét”, ami nem csak Magyarországon, hanem egész Európában feladat – mutatott rá, kiemelve: azok a keresztény értékek, amelyek a 60-70-es évek nyugati kulturális forradalmai idején elvesztek, Magyarországon még megvannak, a „magyar egy egészséges nemzet, amelynek jövője van”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés