A püspöki szinódus szerint a karrierizmus az egyházban is kárt okoz

2012. október 18. 20:19
Az egyház erős és gyenge pontjairól is szó volt azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amely a Vatikánban tanácskozó püspökök szinódusának eddigi eredményeit összegezte.

A plébániákról, a katekistáktól és a zarándokhelyekről kell újraindítani az egyház meghirdette új evangelizációt - hangsúlyozták a szinóduson részt vevő püspökök a tájékoztatón elhangzottak szerint. Az október 28-ig tartó püspöki tanácskozás félidejénél tartott vatikáni sajtóértekezleten azokról az irányelvekről volt szó, melyek bekerülnek a szinódus záródokumentumába is.

A világ minden részéből a Vatikánba érkezett püspökök szerint az egyik irányelv az, hogy az általános szekularizáció közepette az egyház erősségeit kell kiaknázni, így mindenekelőtt a hívőkkel közvetlen kapcsolatot létesítő plébániák szerepét kell növelni. A püspökök ugyanilyen jelentősnek tartják azt is, hogy a hívők felkészült papokkal találkozzanak a zarándokhelyeken: olyanokkal, akik erősíteni képesek a zarándokok hitét és esetleges kétségeikre is megfelelő választ tudnak adni.

A püspökök minden nap reggeltől estig tanácskoznak, a szinódus csütörtöki ülésnapján Crescenzio Sepe bíboros, nápolyi érsek az egyház gyengeségeiről is beszélt. Ezek közül elsőként a karrierizmust említette, mely „az egyházban is létezik, és az egyházban is kárt okoz”. Sepe úgy fogalmazott, hogy mások evangelizálása előtt az egyháznak „bátorsággal és alázattal” magába kell néznie. Magatartásával az egyház gyakran „saját magát szennyezi be, középszerű és szürke intézmény benyomását nyújtva” - vélte a bíboros. Hozzátette, hogy az egyház „magába zárkózónak tűnik", és nem talál meghallgatásra, mert „szavai olyan hidegek, mint egy csontváz”.

A Vatikán a szinódussal egy időben bejelentette, hogy XVI. Benedek pápa 2013 júniusára Rómába szólította a világ országaiban szolgáló apostoli nunciusokat. Az utolsó nunciusi találkozót a 2000-es jubileumi szent évben tartották.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nápolyi érsek Rómának jól beolvasott, rang és lelki nagyság ritkán jár együtt.
Magyarország e szempontból nagyon szerencsés: Apor Vilmos, Márton Áron,Mindszenty József szent életű főpapok voltak.
Tótországban teljesen más a helyzet, magyar ott püspök nem lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés