A 21. század emberéhez akar szólni a katolikus egyház

2012. október 16. 20:49
A mai emberrel való egyszerűbb és érthetőbb kommunikáció jelentőségét hangsúlyozták a Vatikánban zajló püspöki szinódus résztvevői, akik kedden az élettársi kapcsolatokról is beszéltek.

Az élettársi kapcsolatban élőkre „sziklaként nehezedik” az egyház rájuk vonatkozó tanítása – fogalmazott Mario Grech, a máltai Gozo püspöke, aki a házasságot nem kötött párok egyházon belüli elismerésének rendezését sürgette. Felolvasták Lucas Li Csing-fengnek (Lucas Li Jingfeng), a kínai Fenghsziang (Fengxiang) megye püspökének a szinódusra írt levelét, amelyben kijelentette, hogy a szekularizáció „hűtlenné és puhánnyá” tette a nyugati egyház hívőit és ezek kultúráját is.

A modernizáció a hatvanas évektől kihívást jelent az egyház számára – hangoztatta Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke. Antonio Veglio érsek, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy az Európában egyre erősebb bevándorlás miatt egyre nagyobb szükség van a kereszténység tanítására. A világ minden részéből Rómába érkezett 262 püspök nyolcadik napja tanácskozik a Vatikánban az új evangelizáció témájával összehívott és október 28-ig tartó szinóduson.

A püspököknek levetítették a Bells of Europe (Európa harangjai) című interjúfilmet, amelyben XVI. Benedek pápa a kereszténységről és az európai kultúráról beszél. Az egyházfő kijelentette, hogy „az ideológiák ideje véges, Isten igazságáról el lehet ugyan néha feledkezni, de ez nem tűnik el soha”. A pápa hozzátette, hogy Európának jelentős gazdasági, kulturális és intellektuális súlya van, éppen ezért nagy felelősség hárul rá, de Európának még meg kell találni identitását.

A szinódus visszatérő témája az egyháznak a 21. századi emberrel való kommunikációja. A papok a mai ember számára többnyire „egyházi hivatalnokoknak” tűnnek - e szavakkal sürgetett egyházi „önkritikát” az indiai George Alencherry, szír-malabár rítusú nagyérsek. Nikolaosz Foszkolosz athéni érsek kijelentette: a mai evangelizációhoz egyszerűségre, gyorsaságra, érthetőségre van szükség, mivel „az egyház nem múzeum”. Foszkolosz szerint az egyház gyakran nyújt olyan benyomást mintha még mindig a középkorban élne és „hatalmas erőfeszítésébe” kerül szót érteni a tudományos és technológiai fejlődésre épülő, Isten nélküli modern világgal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában