Tízezrek emlékeztek meg a II. Vatikáni Zsinat évfordulójáról

2012. október 12. 13:55
Több mint negyvenezres tömeg töltötte meg csütörtök este a római Szent Péter teret a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának ötvenedik évfordulóján; az ezt megelőző ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is koncelebrált a pápával.

Olaszok és külföldiek, egyháziak és laikusok vonultak mécsessel a kezükben az Angyalvártól a Szent Péter térig az évforduló alkalmából. A tömeget Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke vezette. A Szent Péter teret megtöltő, imádkozó és éneklő hívőkhöz XVI. Benedek rövid beszédet intézett, majd áldását adta rájuk a térre néző lakosztálya ablakából pontosan úgy, ahogyan a zsinatot megnyitó XXIII. János pápa tette 1962. október 11. estéjén.

„Azon az estén én is a Szent Péter téren voltam” – mondta XVI. Benedek, aki 35 évesen vett részt a II. Vatikáni Zsinaton. Az utóbbi ötven évben megtapasztaltuk, hogy „az egyház is törékeny, de hajója ellenszélben és viharban is halad előre” – hangoztatta az egyházfő. Hozzátette, a történelem gyakran azt a benyomást kelti, hogy az „Úr elszunnyad és nem figyel”, de Isten jósága mindig jelen van. Róma központjának templomai éjszakai nyitva tartással csatlakoztak a zsinatról való megemlékezéshez.

A zsinat évfordulóján XVI. Benedek megnyitotta a Hit Évét. A Szent Péter téren csütörtök délelőtt közel négyszáz bíborossal és püspökkel koncelebrált szentmisén részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke is. A Hit Évének megnyitására és a II. Vatikáni Zsinat évfordulójára Rómába érkezett I. Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárka és Rowan Williams, Canterbury érseke. Rómában van az 1962-65 közötti – a katolikus egyház életében korfordulót jelentő – zsinaton részt vevő tizennégy zsinati atya is a még élő összesen hetvenből. XVI. Benedek pénteken a zsinati atyákkal való találkozóval zárja le a II. Vatikáni Zsinat kezdetének évfordulója alkalmából a szerdai audienciával kezdődött háromnapos ünnepségsorozatot.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sokat beszélnek,beszéltek a II, vatikáni zsinatról, de keveset arról,mi mindenről határoztak.
Úgy tűnik, mindent kommunista módon csináltak:ami rossz volt, úgy hagyták, ami jó volt,kijavították /szép volt a régi szertartás, nem volt rajta javítani való/.-

Nem kell nyegléskedni! A liturgiai rend megváltoztatását az Anyaszentegyház hosszas belső viták után fogadta el. Kevés hívő fogta fel az argumentációnak az összességét, így nem csoda, ha nem alakult ki teljes egyetértés. Ám sokan láttak ebben a kérdésben (is) az egyház megújulására utaló fontos jelet.

A hozzászólások száma jól tükrözi, mennyire érdeklik ebben a "katolikus országban" a tömegeket a vallás, a hitélet, a liturgia kérdései. :))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában