Megkezdődött a váci egyházmegye zsinata

2012. október 11. 19:26
Beer Miklós váci megyés püspök nyitotta meg a váci egyházmegyei zsinatot csütörtökön, a Hit Éve kezdetén, a II. vatikáni zsinat megnyitásának 50. évfordulóján – közölte az egyházmegye sajtószolgálata.

Mint írták, a zsinat akár három évig is tarthat, és terveik szerint gyakorlati témákat tárgyalnak meg. Előreláthatóan minden csütörtökön találkoznak a zsinat résztvevői az esperesi kerületekben és sorra veszik az adott témaköröket. Megbeszélések után - várhatóan három év múlva – plenáris ülést tartanak, amelyen megalkotják az egyházmegyei zsinat által szorgalmazott irányelveket – tették hozzá.

Tájékoztatásuk szerint az előkészítő megbeszéléseken tíz témakört vitatnak meg az illetékes bizottságok előterjesztésére: evangelizáció, egyházi szolgálattevők, liturgia, katekézis, a plébániai közösség, család, sajátos ellátást igénylő csoportok, az egyházmegye struktúrája, anyagi javak, illetve „jelenlétünk a világban”. A bizottságokat papok vezetik, de azokban az adott területen az egyházmegyében dolgozó világi szakemberek is részt vesznek.

A váci egyházmegye közlése szerint Beer Miklós megyés püspök a megnyitó szentmise után elmondta: a gyakorlati kérdések között azt is meg akarják tárgyalni, hogyan alakuljon át a liturgikus gyakorlat, mivel a paphiány miatt egyre több helyen szükséges, hogy szentmise helyett igeliturgia legyen, amit felszentelt házas diakónusok vagy felavatott akolitusok tartanak. A több települést ellátó papok ugyanis nem tudnak minden alkalommal, minden vasárnap az összes templomban szentmisét bemutatni – jegyezte meg.

A megnyitó szentmisén a váci székesegyházban, amelyen a több száz hívő mellett az egyházmegye csaknem összes papja részt vett, Beer Miklós homíliájában azt mondta a zsinat lényegéről: „(...) ezen a zsinati megnyitón, később pedig a zsinati üléseinken ahhoz kérjük a Szentlélek segítségét, hogy megértsük, hogy a hitünket a mai körülmények között hogyan tudjuk hitelesen élni” - olvasható a közleményben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában