MKPK: Október 11-én kezdődik a hit éve

2012. október 10. 16:35
XVI. Benedek pápa a II. vatikáni zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából, október 11-i kezdettel meghirdette a hit évét, amelyhez a magyar katolikus egyházmegyék saját szervezésű programokkal kapcsolódnak; az új evangelizáció szellemében rendezendő tematikus esztendő 2013. november 24-én fejeződik be – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata kedden.

Erdő Péter bíboros a XVI. Benedek pápa által Rómában összehívott püspöki szinóduson képviseli az MKPK-t és a Magyar Katolikus Egyházat. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora részt vesz a hit évének XVI. Benedek pápa által celebrálandó megnyitó szentmiséjén is a Szent Péter-bazilika előtti téren csütörtökön délelőtt. A tájékoztatás szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a hit évét egész napos papi találkozó keretében nyitják meg csütörtökön Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. A zártkörű eseményen a papok bekapcsolódnak a Rómában zajló liturgiába, meghallgatják Erdő Péter bíboros videoüzenetét.

A közleményben az olvasható, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében már vasárnap megnyitották a hit évét Nyíregyházán, a társszékesegyház búcsúünnepéhez kapcsolódóan. Az ünnepi szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be, amelynek záró mozzanataként indult útjára a katolikus hitben való egységet szimbolizáló zarándokkereszt, és ez a tervek szerint az év folyamán minden plébániára eljut majd. Ternyák Csaba egri érsek csütörtökön szentmise keretében nyitja meg a hit évét az egri bazilikában. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szintén csütörtöktől a heti bibliaórákat a II. vatikáni zsinatról, illetve a hit évével kapcsolatos témákban tartja. A főegyházmegyében jövő héten missziós vasárnappal nyílik meg hivatalosan a hit éve: a főpásztor a kalocsai Szent József-templomban celebrál ünnepi szentmisét.

Márfi Gyula veszprémi érsek jövő szombaton a veszprémi Szent Mihály-bazilikában szentmise keretében nyitja meg a hit évét a Veszprémi Főegyházmegyében. Ezen a napon folyamatos szentségimádás lesz a bazilikában, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban pedig a különböző pasztorális területek munkacsoportjai mutatkoznak be. A Győri Egyházmegyében ugyancsak csütörtökön Pápai Lajos megyés püspök és az egyházmegye papsága koncelebrált ünnepi szentmisét mutat be a győri székesegyházban a hit évének kezdetéhez kapcsolódóan.

Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök a nyíregyházi belvárosi görögkatolikus templomban a szombat este kezdődő virrasztás keretében, Orosz Atanáz püspök-exarcha pedig vasárnap a miskolci Búza téri templomban szent liturgia keretében nyitja meg a tematikus évet. A pannonhalmi bazilikában Várszegi Asztrik püspök-főapát vasárnapi szentmiséjével, a Pécsi Egyházmegyében pedig a horvátországi Vocinba szervezett szombati egyházmegyei zarándoklattal kezdődik a hit éve.

Szerdán Prohászka Ottokár püspök születésének 154. évfordulóján előadással és Spányi Antal megyés püspök szentmiséjével nyitják meg a hit évét a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban. Veres András szombathelyi megyés püspök csütörtökön a szombathelyi székesegyházban szintén szentmisét tart, míg Beer Miklós váci megyés püspök egyházmegyei zsinatot hirdetett ez alkalomból csütörtökre, amit szentmisével nyitnak meg.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök Fény a világnak, fény az egyháznak címmel tart teológiai előadást a II. vatikáni zsinatról jövő szerdán a szegedi Gál Ferenc Főiskolán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés