Erdő Péter: Európában terjed a tudatlanság a keresztény hitet illetően

2012. október 10. 16:44
Európa nagy részén terjed a tudatlanság a keresztény hitet illetően, a média gyakran félretájékoztatja a közvéleményt e hit tartalmáról és az egyházi valóságról – ez volt az egyik fő gondolat, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mondott el a Vatikánban zajló püspöki szinóduson.

Az „új evangelizáció” témájával foglalkozó XIII. rendes püspöki szinódus keretében a felszólalók beszámoltak az egyes földrészeken kialakult helyzetről. A Vatikáni Rádió honlapján kedden közzétett beszédében a magyar bíboros – aki egyben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke – aggasztó jelnek nevezte, hogy az európai kontinensen nem sokat tudnak a keresztény hitről és az egyházról, a média is gyakran félretájékoztatja a közvéleményt.

A keresztény emlékezet elvesztése együtt jár olyan antropológiai változásokkal, amelyek az audiovizuális kultúra következményei, és amelyek gyengítik a logikus gondolkodást, a világos fogalmakat – vélte az előadó, aki szerint ez a folyamat nagy kockázatokkal jár a polgári társadalom számára is.

Megállapította ugyanakkor, hogy az utóbbi években több országban veszített erejéből a jogállamiság. Főleg a pénzügyi válság késztette arra a politikusokat, hogy drasztikus intézkedéseket hozzanak - mondta. Hamisnak nevezte azt a véleményt, amely szerint a társadalmat tömegkommunikációs eszközökkel is lehet kormányozni, teljes egészében lemondva a jogról és az erkölcsiségről.

Erdő Péter szerint Európában az emberek éppen a népesség csökkenése, a lakosság elöregedése, a gazdasági válság, a kulturális és vallási identitás meggyengülése miatt „éhezik és szomjúhozzák a reményt”. A bíboros utalt a nemzeti és etnikai feszültségekre, a Balkán megoldatlan kérdéseire, a boszniai katolikusok bizonytalan helyzetére, a bevándorlással kapcsolatos konfliktusokra Nyugat-Európában.

A szinóduson felszólalók közül többen panaszkodtak a keresztény hit elerőtlenedésére és a „világi szemlélet agresszivitására”. John Dew, Wellington (Új-Zéland) érseke például így vélekedett: ez az agresszív világi szemlélet fékezi a társadalomban azt a képességet, hogy olyan bioetikai és szociális kérdéseket vitassanak meg nyíltan, mint amilyen az eutanázia, az abortusz vagy házasság.

Donald Wuerl washingtoni bíboros érsek a Szentszék sajtótermében kedden újságíróknak elmondta, hogy a szinódus egyik legfőbb, megvitatásra váró témája a katolikus identitás visszaszerzése, amely a fiatalokra és a vallásuktól eltávolodott hívekre egyaránt vonatkozik. Ugyanezen a tájékoztatón Claudio Maria Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa elnöke arról beszélt, hogy az egyháznak meg kell találnia az Evangélium hirdetésének megfelelő módszerét, amely által megvalósulhat a párbeszéd a mai kor emberével.

A szinóduson kedden a főpásztorok felhívást intéztek a nemzetközi közösséghez Szíria békéje érdekében. A püspökök az elvándorlók helyzetére és befogadására is felhívták a figyelmet, hangsúlyozva: ezek az elvándorlók kincsként hordozzák magukkal a világ különböző részeire hitvallásukat, amelynek ezáltal ők maguk is hithirdetőivé válnak.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem gondolnám, hogy antropológiai változások csökkentették volna a logikus gondolkodás képességét - valószínűtlen, logikátlan dolgokat könnyebb volt elhitetni régen,mint manapság, például,hogy valaki Isten és ember egyszerre, de a mindentudó Isten nem mondja meg az embernek, mosson csak kezet,mer fertőzést kaphat,és az Isten csak akkor bocsát meg, miután Fiát megölték.

Haver, te talán kevésbé vagy "teuton", mint amennyire náci! Felvilágosítalak, hogy Jézus Krisztus is zsidó volt és zsidóságát soha nem tagadta meg. Ráadásul, ha talán még emlékszel, pont ő verte ki a templomból a kufárokat...
Tudod mit, eredj vissza a pult mögé és áruld a pogány szimbólumos trikókat és láncokat... :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés