Ír püspökök az élet mellett állnak, imahónap az élet védelméért

2012. október 9. 13:53
„A katolikus hit mindig is azt tanította, hogy mind az anya, mind a magzat élete szent” – idézte Michael Neary tuami érsek szavait a Vatikáni Rádió.

Az egyház évente megrendezett „Egy nap az életért” rendezvénye Írországban idén egybeesik egy jelentős eseménnyel. A következő hetekben dönt a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2010-es ítéletére adott válaszáról. A bíróság úgy rendelkezett, hogy Írországban abban az esetben jogos lehet az abortusz, ha az anya élete veszélyeztetve van. Írország azon két európai ország egyike, ahol az abortusz törvénybe ütköző. A másik ország Málta.

Az ír püspöki kar lelkipásztori körlevelet adott közre „Válaszd az életet!” címmel, amelyet október 7-én vasárnap az ország templomaiban olvastak fel. Ezzel vette kezdetét az élet védelméért tartó imahónap. Neary érsek megjegyezte: „Az Egészségügyi Világszervezet is elismerte, hogy Írország az abortusz tiltásával a világon az egyik legbiztonságosabb ország a várandósság és a szülés szempontjából. Erre az egész országnak büszkének kell lennie, ugyanakkor törekednünk kell ennek védelmére is.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése semmilyen kötelezettséget nem ró az ír kormányra az abortusz törvényesítésével kapcsolatban. Éppen ellenkezőleg, az ír kormány szabadon válaszolhat úgy, hogy az ír jogszabályokban teljes védelmet biztosít a magzat élethez való jogának. Ezt megteheti, miközben biztosítja, hogy a várandós nők minden kezelést megkapjanak, amelyek az életük védelméhez szükségesek” – mutatott rá az érsek. Írországban 1983 óta ötször tartottak népszavazást a kérdésben, a nép minden alkalommal az abortusz legalizálása ellen szavazott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés