Megkezdődött az anglikán egyház új vallási vezetőjének kiválasztása

2012. szeptember 27. 11:53
Megkezdődött szerdán Londonban az anglikán egyház új vallási vezetőjének kiválasztására hivatott testület többnapos értekezlete.

Rowan Williams, Canterbury érseke, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió jelenlegi legfőbb vallási méltósága – aki 2002 óta áll az anglikán egyház élén – márciusban jelentette be, hogy decemberben távozik tisztségéből.

A lehetséges utódjelölteket kiválasztó, az anglikán egyház 16 vallási és világi tisztviselője alkotta bizottság várhatóan pénteken küldi el két jelölt nevét a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba, megnevezve egyben, hogy a két javasolt személy közül melyiket részesíti előnyben.

David Cameron miniszterelnök az íratlan szokásjog alapján valószínűleg a preferált jelölt nevét küldi tovább jóváhagyási javaslattal II. Erzsébet királynőnek. A brit uralkodó az anglikán egyház főkormányzója, és így az ő felelősségi körébe tartozik Williams utódjának kiválasztása a brit miniszterelnök javaslata alapján.

Rowan Willams, Canterbury 104. – egyben első walesi – érseke egyöntetű egyházi és sajtóvélemények szerint mindenekelőtt az anglikán világuniót a homoszexuális papok, illetve a női püspökök beiktatása ügyében jó ideje szaggató belső vita miatt döntött a távozás mellett.

Ezek a viták az elmúlt évtizedben többször is a szakadás szélére sodorták az anglikán világegyházat. Az általában középen álló, de egyes egyházjogi reformok ügyében inkább a liberálisok felé hajlónak tekintett Williams közvetítői és békéltetői szerepét mind a konzervatív tradicionalista, mind a reformpárti liberális egyházi tábor nagyra becsülte, ám az érsek maga távozási szándékának márciusi bejelentése után, a BBC-nek nyilatkozva alig burkolt utalást tett arra, hogy e belső viszály felőrölte.

Williams annak idején kijelentette: az általa betöltött tisztség legrosszabb aspektusa az az érzés, hogy bizonyos konfliktusok „csak nem akarnak oldódni ... bármilyen keményen is küzd velük az ember”.

Hozzátette: azt is érzi, hogy az anglikán világunión belül „nem mindenki törekszik lelkesen a szakadás vagy a szétválás elkerülésére”.

A szakadással leginkább fenyegető – egyben Canterbury és Róma között is ütközési pontnak számító – ügy a homoszexuális papok szolgálatának engedélyezése körüli vita. Williams érsek és az anglikán unió észak-amerikai irányzataként elismert episzkopális egyház nem zárkózik el ez elől, más, konzervatívabb tagegyházak azonban mereven elutasítják a homoszexuálisok papi hivatásának lehetővé tételét.

Rowan Williams a homoszexualitás kérdésében általánosságban is megengedő nézeteket vall. Többször hangoztatott hivatalos álláspontja szerint a homoszexuális kapcsolatban élő, de egymáshoz hű embereket a kereszténység befogadhatja.

A másik súlyos feszültségforrást jelentő vita az anglikán unión belül – egyben az angol és a katolikus egyház között is – a nők püspöki tisztségbe emeléséről folyik. Williams következetesen támogatja az ezt lehetővé tévő reformokat is, ezt a törekvést azonban az anglikán egyház tradicionalista vonulatának képviselői ugyancsak elvetik.

Williams lehetséges utódjelöltjei között tartják számon egyházügyi szakkommentátorok az anglikán egyház második számú vallási méltóságát, John Sentamu yorki érseket.

Sentamu Ugandában született, ahol emberi jogi ügyvédként börtönbe vetett ellenzékieken próbált segíteni Idi Amin rezsimje idején. E tevékenységéért és ellenzéki magatartásáért őt is többször bebörtönözték, sőt kínzásoknak is alávetették. Végül 1974-ben menekülni kényszerült szülőföldjéről és Angliában telepedett le, ahol 1979-ben lépett egyházi pályára. A jelenlegi tisztségébe 2005-ben beiktatott yorki érsek lenne az anglikán egyház első fekete bőrű vallási vezetője.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés