Hittan helyett erkölcstant taníttatna az olasz oktatási miniszter

2012. szeptember 26. 21:20

Heves tiltakozást váltott ki az olasz püspöki kar részéről Francesco Profumonak, a Monti-kormány oktatási miniszterének javaslata a katolikus hittanóra eltörléséről az állami iskolákban – amelyekben egyébként egyre több a bevándorló.

2012. szeptember 26. 21:20

Nem lehet úgy tanítani, mint negyven évvel ezelőtt” – jelentette ki Profumo, aki az állami iskolákban katolikus hittan helyett egyetemes vallástörténetet vagy erkölcstant tanítana. Az olasz tanév keddi megnyitóján a Monti-kormány minisztere leginkább azt szorgalmazta, hogy legalább akkora jelentőséget tulajdonítsanak az olasz iskolákban a földrajztanításnak, mint a hittanoktatásnak.

Nem lehet olaszközpontúnak lenni olyan osztályban, ahol a tanulók már nem csak olaszok, hanem románok, marokkóiak és kínaiak” – mondta a miniszter. „Ha a miniszter iskolában tanítana, tudná, hogy már régóta nem katekizmust tanítunk, hanem keresztény kultúrtörténetet” – reagált Gianni Ambrosio, az olasz püspöki kar (Cei) oktatási bizottságának vezetője a vatikáni rádióban. Gianfranco Ravasi bíboros, a vatikáni Kultúra Pápai Tanácsának elnöke szerdán „közös megoldás keresését” javasolta a keresztény értékek és a multikulturális társadalom együttes tiszteletben tartásával.

Maurizio Lupi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) politikusa szerint „nem szabad gettóba zárni a más kultúrájú, hagyományú, vallású diákokat, de az Olaszországban élő külföldinek ismernie kell új országa értékeit. Nem változtathatjuk langyos vízzé a többség kultúráját csak azért, hogy a bevándorlók kedvében járjunk”. Az olasz szülők és diákok szövetségei támogatják az „oktatás modernizálását”, a Radikális Párt pedig a hittanórával az egyházi iskolák állami támogatását is eltörölné.

A szeptemberben beiratkozott nyolcmillió olasz általános iskolás, szakközépiskolás és gimnazista tíz százaléka külföldi. Az északolasz iskolákban ez az arány negyvenszázalékos. A CEI adatai szerint az olaszok közel 90 százaléka vallja magát vallásosnak, a szülők több mint 90 százaléka küldi hittanórára gyerekét az állami iskolákban is, de az olaszok alig 30 százaléka jár rendszeresen templomba.

Az olasz állami iskolák osztályaiban ki van téve a feszület, miután 2011-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy ez nem sérti a szülők és diákok jogait. A kereszt eltávolítását egy Olaszországban élő, ateista finn édesanya kérte a strasbourgi bíróságtól.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik