Papnövendékek költöztek a római romatáborokba

2012. szeptember 23. 19:05

Két héten át romák között élnek a Római Pápai Szeminárium növendékei, akik a hétvégén költöztek be az olasz főváros romatáboraiba, hogy közelebbről megismerjék a roma közösség mindennapjait és problémáit.

2012. szeptember 23. 19:05

Tizenhárom szeminarista érkezett a római romatelepekre hátizsákkal a vállukon és a Bibliával a kezükben – adta hírül a római sajtó a Római Pápai Szeminárium második éve megismétlődő kezdeményezését.

A papnövendékek október 8-ig az olasz főváros külső kerületeiben két évvel ezelőtt felállított táborok roma lakosságával ismerkednek meg. Feladatuk az, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki a táborokban élő romacsaládokkal, felkészítsék a gyerekeket a keresztelőre, de a szeminaristák sportot, színházat és zenét is visznek a romatelepekre – nyilatkozta Paolo Lojudice, a szeminárium vallási vezetője.

A papnövendékek a telepeken élő romákat elkísérik a hozzájuk legközelebbi plébániára is, ahol a templomhoz tartozó hívők közösségével találkozhatnak. „A cél az, hogy az általános és egyre erősödő intolerancia, társadalmi feszültség és konfliktussal teli életünk közepette békét teremtsünk” – hangsúlyozta Lojudice atya.

A római polgármesteri hivatal szerint 7300, a romákat segítő Opera Nomadi adatai szerint 15 ezer roma él az olasz fővárosban. Közülük 3300 az önkormányzat által épített, folyóvízzel és árammal ellátott hét táborban kapott helyet, ahol lakókocsikban vagy konténerlakásokban élnek. A többi roma maga építette ideiglenes barakktáborokban él. A belügyminisztérium utoljára 2010-ben mérte fel az olaszországi romák összlétszámát, amelyet összesen 130-170 ezerre becsült. A romák fele olasz állampolgár és integrált. A többiek 67 százaléka a volt Jugoszlávia területéről érkezett, 23 százalék Romániából. A táborokban élő romák 4,5 százaléka olasz.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. szeptember 30. 21:21
Laksmit, a nyolckarú istennőt tisztelték Indiában, mert istennő létére a nyolc karjával rettentő sokat dolgozott, ám a cigányoknál nem volt sikere, inkább elkmenekültek előle, ezer év alatt semmit se változtak, csodálni a a világ toleranciáját kellene, a szeminaristák rosszul fogják fel a kérdést, ha ezt hiányolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik