Szombaton kezdődik az Ars Sacra fesztivál

2012. szeptember 15. 11:20

Képző- és iparművészeti kiállítások, színházi előadások és koncertek is várják az érdeklődőket szeptember 15. és 23. között az Ars Sacra fesztivál közel 250 helyszínén országszerte és határon túl.

A Magyar Nemzeti Múzeum a Sacrosanctus – Ami szent és sérthetetlen című kiállítással vesz részt a fesztiválon  –  közölte Csorba László, a múzeum főigazgatója a fesztivál pénteki megnyitóján Budapesten. Mint mondta, a szakrális művészet nyúlik vissza az időben a legrégebbre, s ez a régészeti tárlat is az időben való visszajutás élményét adja. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek emlékeztetett a fesztivál mottójára: „Az igazság szabaddá tesz”. Hangsúlyozta, hogy a művészet akkor szakrális, ha nemcsak a hétköznapi helyzetek igazságát mutatja, hanem ablakot nyit egy nagyobb, transzcendentális távlat felé.

Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a templomok éjszakáját és a szakrális művészetek hetét, a két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra fesztivál. A Kárpát-medencei programsorozat keretében a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Szent István-bazilikáig több száz program várja az érdeklődőket kilenc napon át. Ezúttal is számos új helyszín kapcsolódik be: a Budapest Galéria, a Duna Palota, a Klebelsberg Kultúrkúria, a MOM Kulturális Központ, a Dorottya Café, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum először fogad be a fesztiválhoz kapcsolódó programokat, a Szépművészeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum pedig sok év után újra programhelyszín lesz.

A rendezvény sajátossága, hogy a határokon átívelve a művészetek nyelvén igyekszik kifejezni az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát a világban. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a közönség.

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum egy-egy szakrális tematikájú kiállítással, előadással vagy koncerttel kapcsolódik a fesztiválhoz. Vasárnap a többi között az egyházak közös zenei áhítata a Szent István-bazilikában, a MOM Kulturális Központban Bogányi Gergely zongorakoncertje, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Lovas Ilona iparművész kiállítása, a Semmelweis Szalonban Lackfi János és a Misztrál együttes várja az érdeklődőket. A délvidéki Oromhegyesen könyvbemutatóval, helytörténeti, néprajzi és építészeti előadásokkal, a felvidéki Szent András-templom orgonakoncerttel és Méry Gábor szlovákiai fotóművész falképeit bemutató tárlattal, a Csemadok Galéria a Koronánk - Gyöngyünk című kiállítással készül. A fesztivál részeként a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó templomok éjszakáján szombaton, idén a Kodály-évforduló kapcsán több felekezet templomában csendül fel azonos időben egy-egy Kodály-mű egyszerre, határokon innen és túl. Stuttgartból a Bruder-Klaus-templom, a Magyar Katolikus Egyházközség temploma is csatlakozott a templomok éjszakájához.

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/4334