XVI: Benedek: A vallások meghamisítása a fundamentalizmus

2012. szeptember 14. 16:23
A katolikus egyházfő szerint a fundamentalizmus valójában a vallások meghamisítása. XVI. Benedek Libanonban beszélt erről. Benedek pápa úgy nyilatkozott: Isten a világbéke megteremtésére ösztönzi az embereket, és e béke megteremtése a vallások feladata.

A pápát Michel Szuleimán maronita keresztény államfő, Nadzsíb Mikáti szunnita muzulmán miniszterelnök és Nabih Berri síita muzulmán parlamenti elnök fogadta. XVI. Benedek háromnapos útján találkozik Libanon keresztény (maronita, szír ortodox, görög-melchita, örmény katolikus) és muzulmán (síita, szunnita, drúz, alavita) közösségének képviselőivel, valamint a káld szertartású és a latin egyház püspökeivel is.

XVI. Benedek méltatta az arab tavasz folyamatait, de felhívta a figyelmet a forradalmak veszélyeire is. A pápa szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a szabadság a helyes irányban haladjon. Benedek pápa úgy nyilatkozott: Isten a világbéke megteremtésére ösztönzi az embereket, és e béke megteremtése a vallások feladata.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elvben eredetileg ha nem is a világbéke, de az európai béke megteremtése valóban az egyház célja volt. Igaz azon az alapon, hogy mindenki egy hitet valljon. Ökumenizmusról nem nagyon esett szó mondjuk a Német Lovagrendben, amikor a letteket téritgették.

Sajnos 2000 év alatt nem túl messzire jutott az egyház a projekttel. Az európai békét J. Stalin és H. Truman politikusok teremtették meg ("kuss legyen, vagy nálatok vivjuk meg az első atomháborút" alapon). Tehát pusztán metafizikai alapon: az európai békéhez a Sátánnak több köze volt.

Válaszok:
Csomorkany | 2012. szeptember 15. 10:36

Hát, voltak valódi mélypontok, különösen a XVI. és XVII. század, de azért összességében nem lehet azt mondani, hogy Európában folyamatos háborúskodás dúlt volna 1945-ig.

A Katolikus Egyház jelen volt a Bécsi Kongresszuson, amely 1848-at és az 1871-es porosz-francia háborút leszámítva 100 évre békét teremtett.

Egyik - valódi - XIX. századi szépséghiba sem hasonlítható a II. világháborúhoz.

A Versailles körüli béketárgyalások bölcsei többek között a Vatikánra sem tartottak igényt, és nyilván nem önmagában ezért, de az elképesztő gőgjük miatt, tudjuk, mit értek el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés