Szeminárium újságíróknak a Vatikánban

2012. szeptember 13. 13:14
„Az egyház közelről: a katolicizmus XVI. Benedek korában” címmel szervez újságíróknak szakmai szemináriumot a római Szent Kereszt Pápai Egyetem.

A kétévente megrendezendő szemináriumot idén szeptember 16-tól tartják meg. A hatnapos találkozóra a világ minden tájáról várnak újságírókat. John Wauk atya, a pápai egyetem professzora és a szemináriumot szervező bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az újságírók más megvilágításban közlik a vatikáni híreket XVI. Benedek pápasága óta, mint elődje, II. János Pál idején tették. Az azóta boldoggá avatott pápa idején a médiában többnyire II. János Pál személye került a középpontba, míg jelenleg nem annyira a pápa, mint az egész katolicizmus az, ami hangsúlyt kap.

A professzor szerint azáltal, hogy a szemináriumnak Róma ad otthont, lehetőség lesz arra, hogy az újságíróknak bemutassák az egész egyház tevékenységét. A találkozó alkalmat ad azoknak a kérdéseknek a megvitatására, amelyekkel az egyháznak ma szembe kell néznie. Ilyen például a vallásközi párbeszéd, a társadalom- és a bioetikai kérdések, a szexuáletika vagy az egyház felépítése, szervezetei, és a nemzetközi politikai életben betöltött szerepe.

Az újságírók betekintést nyerhetnek a vatikáni hivatalok munkájába, találkozhatnak azok munkatársaival. Megismerhetik egyebek között a Szentszék sajtóirodájának működését Federico Lombardi jezsuita atya, vatikáni szóvivő előadásában. Wauk atya kijelentette: „A katolikus egyháznak fontos, hogy szerepeljen a médiában. Mindannyian tisztában vagyunk a hírek és az új médiumok robbanásszerű terjedésével, ez azonban azzal is jár, hogy az információt nagyon nehéz ellenőrizni. És nagyon sok információ csak részben igaz, tévedésekkel összemosott vagy összefüggéséből kiragadott. Az a célunk, hogy segítsük az újságírókat az információhoz való közvetlen hozzájutásban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés