„Ki szavatol lady biztonságáért?”

2012. szeptember 12. 11:34

Kóczián Mária
Talita
Meggyőződésem, szükség lenne arra, hogy a Btk. a családon belüli erőszakot önálló bűnügyi tényállásként szankcionálja.

De beszélt. Ami rendkívül fájó volt a beszédében, hogy a családon belül a nők ellen irányuló erőszak indítóokát visszautalta magukra az áldozatokra. Elhangzottak olyan értelmű mondatok, hogy ha a nők sok gyereket szülnének, és visszatérnének egy hagyományosabb női szerephez a családban, akkor nem lenne erőszak a férfiak részéről.

Erzsi néni négy gyereket szült a Józsi bácsinak, és elég hagyományos női szerepet töltött be az egy-szoba konyhájukban: főzés (sparhelton), takarítás (söprűvel, ronggyal), mosás (patakban), gyereknevelés (fakanállal), házi állatok ellátása (disznóólban, baromfiudvarban). Nahát, a Józsi bácsi mégis nekiment! Nem hiszem, hogy egy orosházi ügyvéd, mint Varga István nem látott ilyen vidéki életképet.

Az erőszak felelősségét ráterhelni az áldozatra ugyanaz a méltatlan érvelés, mint a nemi erőszak esetében. Vagyis, »ő is akarta«»kihívó volt«»kint volt szinte a melle« stb. Mélyen reménykedem, hogy ezt az érvelést hamarosan elfelejti a férfitársadalom. Addig is nagyszerűen lehet ezzel a szemlélettel növelni a radikális feministák számát!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Régen 8 - 10 gyerek is volt majdnem minden családban, és általánosan elfogadott volt a nők verése, ekkor keletkezett a mondás: a nő verve jó, a csládfő eldegeníthetlen joga volt,hogy családtagjait veréssel fegyelmezze.
Ma már a nőknek is muszáj dolgozni és töbnyire sokkal jobban le van terhelve, mint a férje, hiszen a hagyományos női munkák /főzés, mosás, takarítás, gyermekek nevelése/ továbbra is főleg őt terhelik. És, ha marad a verés is, az már egy kicsit sok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában