Napirenden az egyházak szerepvállalása a gazdasági válság kezelésében

2012. szeptember 8. 16:04
A gazdasági válságról és annak kezelésében az egyházak szerepéről volt szó az Európai Néppárt – a vallások közötti párbeszédet taglaló – firenzei konferenciájának szombati zárónapján.

Hölvényi György egyházügyekért felelős államtitkár az MTI-nek nyilatkozva a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a krízis lehetőség is, hogy az emberek újragondolják, ezen az úton nem lehet továbbmenni. Kiemelte: Magyarországnak igen nehéz helyzetben kell szociális kérdéseket kezelnie.

Az egyházügyi államtitkár az általános európai gazdasági válságra utalva kifejtette: a jelentősebb bevételekkel bíró államoknak is át kell alakítaniuk a szociális és képzési rendszereiket. Ez részben gazdasági, részben demográfiai kérdés. Megjegyezte: mintha Európában nem szeretnének foglalkozni a demográfiai kérdésekkel. Felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül súlyos következményei lesznek, ha a demográfiai helyzet nem változik. Ez különös súllyal esik latba a nyugdíjrendszer szempontjából – mutatott rá.

Hölvényi György utalt arra, hogy Magyarországon a kormány szeretné minél szélesebb körben bevonni az egyházakat az oktatási és a szociális ellátásba. Az egyházaknak van egy olyan közösségi kultúrájuk, amely ehhez a munkához kell – közölte, hangsúlyozva: most kezdődtek meg az egyeztetések azokról a kérdésekről, amelyek alapján ez a munka tovább folytatható.

Tőkés László romániai európai parlamenti képviselő kijelentette: „az európai egyházi párbeszédnek akkor van értelme, ha az egyházak és a politika is azt nyújtják, ami a lényegük. Szerintem az egyházak lelki és erkölcsi téren járulhatnak hozzá a válság következményeinek a kezeléséhez”.

Az európai parlamenti képviselő úgy vélekedett: kiemelt szerepük van az egyházi oktatási intézményeknek. Leszögezte: az egyházaknak erkölcsi kötelességük kiállni a szenvedők mellett. Tőkés László kitért arra is, hogy a hit által ihletett politika a kereszténydemokrácia sajátja volt, ez azonban sajnos háttérbe szorult. Napjainkban ugyan ismét előtérbe került, de tovább kell erősíteni – vélte.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azok, akik annakidején megkaparintották maguknak a nemzet vagyonát,nem a JóIstennel, hanem a Párttal voltak szorosabb kapcsolatban, az egyházak aligha tudják rávenni őket, fizessék ki végre azt, amit ingyen megszereztek, így velük szemben az államnak kell fellépni,a papok kérését semmibe fogják venni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés