Látogatóközpont nyílik a szeged-alsóvárosi ferences rendházban

2012. szeptember 5. 15:37
Szeptember második felében a rend szegedi történetét, a barátok és az itt élők kapcsolatát bemutató látogatóközpont nyílik az uniós támogatással felújított alsóvárosi ferences kolostorban – közölte Kiss Didák házfőnök szerdán a helyszínen.

A szerzetes az újságírók és turisztikai szakemberek számára rendezett bejáráson elmondta, 2003-ban, a templom felszentelésének ötszázadik évfordulóján rendeztek egy kiállítást, akkor vetődött fel az ötlet, hogy be kellene mutatni a nagyközönségnek a ferencesek értékeit, és azt, miként kapcsolódott össze a barátok és az szegediek élete az elmúlt fél évezredben. A templom és rendház Pannonhalma után a második legnagyobb középkori eredetű egyházi épületegyüttes Magyarországon, mely mind a mai napig eredeti funkciójának megfelelően működik. A kolostort, amelyet 1950-ben államosítottak, majd hosszú évtizedekig szociális otthonként működtettek, 1989-ben kapta vissza a ferences rend. Az épület külsőleg rendkívül rossz állapotban volt, ezért vált szükségessé a felújítása, melyre 265 millió forintos támogatást nyertek.

 

A rendház egyik, a nagyközönség elől elzárt szárnyában továbbra is a szerzetesek és a növendékek élnek majd, a másikban azonban vetítőtermet, kiállítóhelyeket alakítottak ki. Itt a csoportosan érkező vendégek megismerhetik a ferences alapértéket – szegénység, tisztaság, engedelmesség –, fotók, valamint egy dokumentumfilm segítségével a barátok mindennapjait – közölte a házfőnök. A kiállításon több kultúrtörténeti ritkasággal is találkozhatnak az érdeklődők: bemutatják azt a miseruhát, melyet a legenda szerint Mátyás király palástjából készítettek, amit 1465-ben ajánlott föl a ferenceseknek, egy, a XV. századból származó széket, amely az egyik legrégebbi ülőalkalmatosság az országban, és néhány darabot a XX. század elején kínai misszión dolgozó szerzetesek gyűjteményéből.

 

A kiállítóterek mellett egy gyógynövényes kertet is kialakítottak, melyben több mint harminc, likőrök, pálinkák és teák alapanyagául szolgáló gyógynövényt fognak termeszteni. A kertből nem hiányozhat a fűszerpaprika sem, melyet a XVII. században itt ültettek először Magyarországon, s melyet a Balkánt járó szerzetesek ismertettek meg az alsóvárosiakkal. A kolostorkertben kapott helyet a kőtár is, ahol a kolostor helyén álló egykori középkori templom díszes faragású emlékeit láthatják meg a vendégek.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában