Egyházi családi program uniós támogatással Szabolcsban

2012. szeptember 4. 13:13
Európai uniós támogatással a családi közösséget erősítő programot valósít meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyírbogdányi és a tornyospálcai református egyházközség – közölték az egyházi szervezetek az MTI-vel.

A nyírbogdányi egyházközség 38, a tornyospálcai 37 millió forint támogatást nyert az uniós pályázaton.Az összegből a családi élettel és a gyermekneveléssel összefüggő előadásokat, valamint képzéseket, illetve táborokat, tanácsadásokat szerveznek az érdeklődőknek.

Az egyházközségek tájékoztatása szerint mindkét településen két-két előadást tartanak, témájuk az önkéntesség és mások segítése lesz. A két településen önkéntes gyermekfelügyelői hálózatot is létrehoznak, amelyek támogatást nyújtanak majd a rászoruló családoknak. A családi élettel és a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekről tanácsadásokat is szerveznek, továbbá egy-egy alkalommal az érintett szülők kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt, és kicserélhetik tapasztalataikat.

A program részeként segítik a gyermekgondozásból visszatérő szülők munkavállalását: álláskeresési tréninget rendeznek, valamint olyan képzést is szerveznek, amely az önfoglalkoztatást szolgálja. Így vállalkozói alapismereteket sajátíthatnak el az érintettek, illetve megismerhetik a nonprofit szolgáltató szervezetek és szociális szövetkezetek létrehozásának, működésének feltételeit.

Az egyházközségek kiadványt is megjelentetnek, amely a családi ellátásokkal és kedvezményekkel ismerteti meg a szülőket és a gyermekvállalás előtt álló fiatalokat. A családalapításra készülők – a két településen összesen 120-an – közös táborozáson vehetnek részt. A nyírbogdányi és a tornyospálcai református egyházközség a 15 éven felülieknek hat-hat alkalommal tanácsadást is tart a családi életre neveléssel kapcsolatban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés