Tüntetésre biztatja az erdélyi magyarokat Tőkés

2012. augusztus 28. 10:28
Tőkés László arra biztatja az erdélyi magyarságot, hogy vegyenek részt a református egyház szeptember elsejei, sepsiszentgyörgyi tüntetésén, ahol az egyházi ingatlanok visszaállamosítása és az úgynevezett Mikó-ügyben született bírósági ítélet ellen demonstrálnak majd. A megmozdulást mindhárom romániai magyar párt támogatja.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke hétfőn felhívást intézett az erdélyi magyarokhoz, arra bíztatván őket, hogy szeptember elsején vegyenek részt a Sepsiszentgyörgyön tartandó békés demonstráción. A református egyház az egyházi ingatlanok visszaállamosítása és az úgynevezett Mikó-ügyben született bírósági ítélet ellen az Igazság Napja elnevezéssel hirdetett tüntetést szombatra a háromszéki városba. A demonstrációt mindhárom romániai magyar párt támogatja. 

A buzaui bíróság június 29-én hozott első fokú ítéletében úgy határozott, hogy a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületegyüttesét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mivel az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság ugyanakkor három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a restitúciós bizottság két tagját.

Tőkés László hétfőn közzétett, Ne engedjünk '89-ből című felhívásában úgy fogalmazott: „a XXI. századi egységesülő Európa egyik tagországában feltámadt a múlt. A kommunisták és örököseik ismét a totális hatalomátvételt tűzték ki célul”. Tőkés szerint az elvileg független román igazságszolgáltatás nem ismeri el az erdélyi magyarság magántulajdonhoz való jogát. „Az egész nyugati világgal, ezen belül pedig az Európai Unió eszméjét megalapozó értékközösséggel szembemegy az a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási ügyében hozott bírósági ítélet, amely jogos tulajdonától fosztja meg református egyházunkat és erdélyi magyar közösségünket, továbbá börtönbüntetésre ítéli azokat, akik a törvények értelmében lehetővé tették a visszaszolgáltatást. Ezt nem hagyhatjuk. Éltünk már kommunista diktatúrában, és többé nem kérünk belőle. A 2012. szeptember 1-jére meghirdetett Igazság Napján Sepsiszentgyörgyön békés, alkotmányos keretek között ismételten álljunk ki igazunk mellett” – zárja felhívását Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés