Az LMP szerint elfogadhatatlan a Székely Mikó Kollégium államosítása

2012. augusztus 28. 14:49
A párt támogatásáról biztosította a szeptember elsejei sepsiszentgyörgyi tüntetés résztvevőit, illetve jelezték, hogy az Európai Parlament zöld frakcióján keresztül uniós szinten is támogatják majd az ügyben készült beadványt.

Az LMP parlamenti frakciója tiszteletben tartja a román állam bíróságának függetlenségét, de a Székely Mikó Kollégium ügyében hozott ítéletet példátlannak és elfogadhatatlannak tartja. A képviselőcsoport támogatásáról biztosítja a szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön tüntetőket. A párt közleményében Jávor Benedek frakcióvezető, illetve két képviselő, Dorosz Dávid és Ertsey Katalin emlékeztet arra, hogy a Székely Mikó Kollégium mint 150 éves tanintézmény a történelmi Háromszék (ma Kovászna megye) egyik legnagyobb és legeredményesebb magyar tannyelvű gimnáziuma. 

Hangsúlyozzák, hogy a LMP képviselőcsoportja minden segítséget megad mindazoknak, akik kiállnak a Székely Mikó Kollégium ügyéért, és szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön részt vesznek az igazság napja elnevezésű tüntetésen. Hozzáteszik, hogy pártcsaládjukon, az Európai Parlament zöld frakcióján keresztül uniós szinten is támogatni fogják Winkler Gyula, Sógor Csaba és Tőkés László EP-képviselők beadványát, hogy az EU is minél komolyabb figyelemmel kísérje az ügy további fejleményeit. Egyúttal az LMP felszólítja a magyar kormányt, hogy minden diplomáciai eszközzel támogassa a Székely Mikó Kollégium ügyét.  

Az ügyben eljáró romániai, buzaui bíróság június 29-én hozott első fokú ítéletében úgy határozott, hogy a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületegyüttesét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mivel az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a restitúciós bizottság két tagját. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere augusztus közepén jelentette be, hogy tízezres nagyságrendben várnak tüntetőket Sepsiszentgyörgyre, a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni megmozdulásra szeptember elsején.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés