Ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól

2012. augusztus 27. 13:36

Havasi Zsolt
Campusonline
Azért senki se nézné jó szemmel, ha valakik a Szent István Bazilikában tartanának egy „punk-imát”, talán még az ellenzék sem, amelynek lejárató kampányaként is értelmezhetőek a történtek.

„A Pussy Riot ügyben végül megszületett a 2800 oldalas vádirat, miszerint a zenekar tagjai vallási gyűlöletből és a különböző társadalmi csoportokkal szembeni ellenségeskedésből cselekedtek, mindezt provokatív és sértő módon hajtották végre. Emiatt pedig akár hét évet is kaphattak volna. Végül július 12-én a bíróság fejenként két év börtönt szabott ki az együttes három tagjára, a többieket pedig még jelenleg is keresi a rendőrség. Az ortodox egyház az ítélet után meggondolta magát, és nyilatkozatban kérték az enyhítést.

Sokan szólaltak fel, álltak ki és tüntettek a zenekar mellett fogva tartásuk idején. A Red Hot Chili Peppers frontembere, Anthony Kiedis »Pussy Riot«-feliratú pólóban koncertezett. Az Amnesty International moszkvai vezetője kegyetlen intézkedésnek nevezte a tagok fogságban tartását. Különböző jogvédők az érthetetlenül hosszú előzetes letartóztatást koncepciós pernek ítélték meg, és a lányokat politikai fogolynak titulálták. Budapesten és a világ több pontján pedig szimpátiatüntetéseket tartottak.

Értelmezések és vélemények ide vagy oda, azért senki se nézné jó szemmel, ha valakik a Szent István Bazilikában tartanának egy »punk-imát« talán még az ellenzék sem, amelynek lejárató kampányaként is értelmezhetőek a történtek. Mindenesetre a hölgyek kicsit túllőttek a célon, és ha sokan a hatalom erőfitogtatásának is tartják a kiszabott két évet, ez idő alatt, nem csak nekik, de nekünk is lesz időnk gondolkodni, hogy valami azért nagyon nem stimmel ezen a »demokratikus« világon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés