Tényleg „a cigányokkal van a baj”?

2012. augusztus 23. 14:41

Hont András
hvg.hu
Cigányozni, azt lehet, de az egyetlen valódi védelemtől, attól, hogy a rasszistáról elmondjuk, hogy rasszista, már megfoszt a törvény.

„A Helyi Téma uszít és hamisít, amiben persze nincs semmi meglepő, hiszen a lényegéből fakad. (...)

Írni kéne valamit, hogy ne maradjon említetlenül, és mert ezt a papírfecnit százezrek postaládájába tömködik bele. Annak azonban nincs túl sok értelme, hogy undort, dühöt legyűrve bizonygatni kezdjük, mint a már említett blog, hogy Choli Daróczi József nem azt mondta a vele készített interjúban, amit a címlapon rá hivatkozva állítnak. Fölösleges azoknak magyarázni, akik a napi betevő cigányozásra várnak, és azoknak, akik ezt kiszolgálják, hogy a lap – ha illethetjük ezzel a kifejezéssel – nem szövegösszefüggésből kiemelt, hanem hamisított.

A címadás viszont figyelemreméltó. Nem úgy hangzik, hogy »Baj van a cigányokkal«, hanem így: »A cigányokkal van a baj«. Tehát nem másokkal. Devecser és Cegléd árnyékában elég könnyű ezt úgy érteni, hogy a cigányokkal van a baj, nem a nácikkal. Amennyiben ott a Helyi Témánál őszinték lennének magukhoz, akkor ezt így le is írják. Akkor legalább tudnánk, kivel van dolgunk, de a magyar jogalkotók két évtizede annyira óvják a tapintatos beszédet, a médiaetikát, a jó hírnevet és a becsületet, hogy csak a náciról nem írható le, hogy náci. Cigányozni, azt lehet, de az egyetlen valódi védelemtől, attól, hogy a rasszistáról elmondjuk, hogy rasszista, már megfoszt a törvény, mert
rohannak a bíróságra, hogy adjanak nekik igazolást, hogy ők nem azok. Pedig de.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

jól van hont andriska a jó úszító édes anyukádat

Csak annyit tennék hozzá, hogy sajnos a Mandi nem idézte be a cikkből Hont András egyik mondatát, amiben 24-szer szerepel a cigány szó. Gondolom ez valami firkás ballibes utalás akar lenni, hogy az ügy már a 24. órában van. Nekem átlag olvasónak meg beugrott a szaros ágyékkötőjű, torzonborz és mosdatlan öregúr a Brian életéből, az mondta el ennyiszer, hogy Jehova.

Válaszok:
bispora | 2012. augusztus 23. 16:08

Ja és a HVG-s kommentek is ütnek, a legjobb Szabó Tamás 15 30-as beírása.

Az, hogy a mélyszegénységben élők nagyrésze cigány az teljesen egyértelműen az etnikum mentális képességének igen alacsony szintjéből, az ebből következő szociokultúrális viszonyaiból fakad. Az, hogy ezt leírva nemigen találod, az a ballib szociológus maffia sara. A cigány probléma megoldásához, a folyamat követéséhez csupán az alapadatok hiányoznak áldásos tevékenységük folytán: hányan vannak a cigányok, mi demográfiájuk, és mi az átlagos intellektusuk.
Abba meg bele se merek gondolni, amit fölvetettél, hogy mi lenne ha nem lennének cigányok Magyarországon. Hirtelen csak az jut eszembe, hogy 100 forint megdolgozott jövedelmemből az állam vagy 85%-ot elvon és visszaoszt, többek között olyan cigányok bővített újratermelésére, akik miatt ez az ország rövidesen, úgy 3 millió cigánynál- ötven év múlva, élhetetlen pokollá válik. Ezt pl. elkerülhetnénk, nem gondolod?

Ami azért roppant furcsa, mert a más esetekben etalonnak fölmutatott USA-ban ez teljesen természetes dolog: etnikai bontásban a bűnelkövetők, etnikai alapú intellektus mérés az iskolás korban, az oktatási programok IQ-gap csökkentő hatás alapú értékelése.
És azt már csak halkan teszem hozzá, hogy valamilyen általam nem ismert társadalmi-egészségügyi-bünügyi szűrőkkel elérték, hogy az afroamerikai etnikum aránya hosszútávon a 20%-körül mozogjon (még a húszévre előrevetített demográfiai prognózisokban is ezt látni).

Minden demográfus elmondja, hogy a magyar fiatal párok gyermek vállalási kedve az egyik legmagasabb európában. Csak aztán szembesülnek a megélhetés és a fizetés közötti ellentmondással, így lesz a 2-3 elképzelt gyermekből ból egyke.
Az mondjuk nem értelmezhető hogyan lesz az egykézésből, ha lefordíthatom a genetikát, gyengébb intellektusú generáció. Arra van adat, hogy 1990 körül az átlagos intellektus Mo.-n 100 körül volt, ami bőven meghaladta a román, szerb, szlovák átlagot, viszont elmaradt az osztráktól. Az átlagos intellektusra nem az egykézés jelenti a veszélyt, hanem a kb 70-es cigány populáció részarányának növekedése.

persze, örömmel:
-cigány intellektus vizsgálat szerbiában, 2007
http://www.charlesdarwinresear..

-általánosságban ezt a helyet ajánlanám, rengeteg féle vonatkozását találod itt az IQ szociokultúrális és társadalmi aspektusainak. Az oldal szerzője egy híres amerikai egyetemen professzor, szociológia területen:
http://www.lagriffedulion.f2s...

Megnéztem a tanulmány összefoglalóját. Hát ezt kutatás nélkül is megmondhattam volna- igen a családi jövedelem befolyásolja az egyetemre jutás esélyét, már nagyon korán ki tudják tűzni a célt a gyerek elé és ehhez magántanárokkal fel is készülnek. Míg a szegény gyerek, bár lehet azonos intellektusa, késésben lesz. ehhez azt tenném hozzá, hogy az IQ és a jövedelem között szoros pozitív korreláció van, így némileg egyszerűb a képlet: a jó fizetéssel rendelkezők átlagosan jobb mentális képességgel rendelkeznek, ezt gyerekeikre is örökítik, így eleve könnyebben tanulnak.
Intellektus, beidézném én hogyan definiálom, nem lesz egzakt:
"Az intelligencia egyértelmű definíciója nem létezik, hiszen rengeteg tudományterület foglalkozik vele: pszichológia, pszichiátria, szociológia, genetika, statisztika stb. Azonban az intelligencia mérése, a kapott eredmény nagyon is használható, valós iránytű lehet az egyén boldogulása szempontjából (iskolai végzettség, foglalkozás, kriminális események, korai gyermekszülés, szegénység stb). Ennél van döbbenetesebb hozadéka is ezeknek a felméréseknek: akár egész országok helyét kijelölhetik a nemzetközi versenyben, a GDP és az ország lakosainak átlagos IQ-ja igen jól korrelál egy sor recens irodalom szerint!

1. Az intelligencia, ahogy én értelmezem probléma megoldáshoz szükséges szellemi képességek összessége, legyen az matematikai, verbális, vizuális,érzelmi, praktikus, asszociatív, vagy akár motoros terület.
2. A mértékegységre az IQ nem igazán jó, nem is ezt használják, hanem mivel az egyes területekre fejlesztett IQ tesztek rendkívül jó egyezést mutatnak, az ezekből meghatározható korrelációs együtthatót a g-értéket (general ability factor) lehet „mértékegységnek” használni. Nagyon melegen ajánlom erről LindaGottfredson anyagát olvasásra: http://www.psych.utoronto.ca/~reingold/courses/intelligence/cache/1198gottfred.html

3. Ezekből következik, hogy a mérőeszköz az a részképességeket érintő IQ tesztek összesége, amibe olyan látszólag ide nem illő teszt is beletartozik, mint az előismereteket nem igénylő ECT-teszt, ahol pl gombokat kell nyomogatni, ha felvillan egy ábra.

A g-érték különben jól korrelál néhány fiziológiai paraméterrel is : agykapacitás, szürkeéllomány vastagsága, az agy glükóz fogyasztása stb. Tulajdonképpen az intelligencia ebben az értelemben az információ feldolgozásának a sebességére szűkíthető.
Vitázhatunk róla mit mér az intelligencia teszt, van e értelme, de az igazság az, hogy csoportok, rasszok társadalmi helyzetének megértésére (iskolázottsági, börtön, társadalmi státusz) ennél nincs jobb eszköz. Nem véletlen, hogy az amerikai hadsereg minden felvételnél nagyon összetett IQ-tesztet végeztet a jelentkezővel- érdemes megnézni mennyire nem PC az egyes fegyvernemeknél foglalkoztatottak aránya: a nukleáris csapásmérő egységeknél tízszeres a fehér:afroamerikai arány.
Az IQ persze változik a korral, de összehasonlítani mindig azonos korcsoportokat szoktak. Érdekes jelenség, hogy az IQ tanulással, szocializációval emelhető (szerencsére), bár nem túlságosan tág határok között (sajnos) és az egyén élete során fokozatosan csökken, és az öregkorban a genetikailag meghatározott értéket veszi fel (egymástól elszakított, eltérő nívójú családokban és iskolában felnőtt egypetéjű ikrek IQ követésével állapították meg: a jobb környezetben élő fél gyermek és ifjúkorban nagyobb IQ-val rendelkezett mint szerencsétlenebb társa, de öregkorra szinte egyforma értéket produkáltak).
Amiről érdemes vitázni az az , hogy az IQ mennyiben függ a genetikától, öröklődéstől és mennyiben a tanulás, szocializációtól. Én az általam elérhető anyagok alapján 70-30% arányt valószínűsítek, ami számomra a cigány oktatási programok mindenhatóságát és értelmét jelentősen csökkenti."

Ilyenek, hogy roma-gének nincsenek, annyi különbség lehet, hogy néhány génben minimális eltérés van (mint két biblia, az egyikben nyomdahiba miatt pár betűhiba van). Ezek a pici eltérések azért okozhatnak nagy galibát is, ha pl valamilyen szabályozó molekula termelését irányítják- ekkor felnagyítódik a hatásuk, vagy egy kulcsenzim kritikus helyén vannak.
Amit bullshit-nak gondolsz , az én esetemben a valóság, mire túl voltam az otthonteremtésen(anyagiakban nem dúskáltam fiatal koromban) már csak két gyerek fért bele, pedig 3-at terveztünk.

A francot!
Mikor ismerik mér fel, hogy itt nem raszhoz tartozásról van szó!
Nem a bőrszín, haszszín hanem a viselkedés a probléma.
Ez pedig nem rasszizmus!!!!!!

Nekem miért csak a cigányokkal van olyan "élményem" ami negatív????
Engem egyszer kiraboltak. Cigányok voltak.
Anyósoméktól trükkös csellel loptak csaknem fél millió forintot. Szintén cigányok voltak.
A feleségem táskájában zsebes kotorászott. Szintén cigány volt.
A barátomat aki egy nagyon békés ember cigányok verték ki a fogát.
Nem tdom, másnak milyen élményei vannak de nekem ezek.
Ezek után persze, hogy mindenki tart a cigányoktól. Nem áll szóba velük, távolabb megy ha a közelében cigány van, nem engedi be a házába..stb.
Ez nem rasszizmus. Egyszerüen ki a franc akarja, hogy megismétkődjön!!!!!!!!!???????

A kosárlabdához legalább annyi IQ kell mint a jégkoronghoz, és tényleg van arra is felmérés, hogy az NBA afroamerikai sztárjai messze az etnikumuk felett teljesítenek mentálisan. Az, hogy kevés fehér van az NBA élcsapataiban annyira nem meglepő, mert ugyanolyan gyorsaság, ruganyosság kell hozzá, mint a 100 méteres síkfutás olimpiai döntőjéhez-ez is genetika.
Lehet, hogy 50-50%, vagy 30-70, a lényeg a született hátrányok megléte, amivel könnyen lehet értelmezni a cigányság összes problémáját populációs szinten (kevés diplomás, sok börtönlakó, sok munkanélküli, 600 éves integrációs kudarc stb.)

Nyilván a magyar polgári underground tehet róla, hogy a cigány integrációs törekvések megfeneklettek nálunk, meg Szlovákiában, meg Romániában, meg Bulgáriában , meg ahová nézek. A ketyegő bombát kedves outsider a szocializmusban gyökerező szociális rendszerek élesítették, a rendszerváltást követően meg, hatástalanítás helyett, azon kezdtek el ballib kormányaink ügyködni, hogy megduplázzák a robbanótöltetet.
Remélem a következő kormányaink avatott tűzszerészek lesznek, a kommentekből meg legalább hallhatják hogy ketyeg az óra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés