Szent István és a nemzet

2012. augusztus 18. 12:05

Kristóf Attila
MNO
Ha nem válik kereszténnyé, ezt a népet Európa nem fogadja be. A sors furcsa fintora, hogy ugyanaz az Európa most magát a keresztény nemzet eszméjét utasítja el.

„A Magyar Nemzet alapító főszerkesztője, Pethő Sándor a Szent István-i állameszményt valódi szentségként kezelte, eszményképe az első magyar király volt, aki szimbolikus értelemben Istentől nyerte el a koronát. Illő tehát, hogy ezen a napon mi is eltűnődjünk azon, hogy egy kivételes ember akaratából miképpen vált egy pogány keleti nép keresztény nemzetté. Ha nem válik kereszténnyé, ezt a népet Európa nem fogadja be, s aligha jöhetett volna létre a nemzetállam. A sors furcsa fintora, hogy ugyanaz az Európa – talán az úgynevezett haladás bűvöletében – most magát a keresztény nemzet eszméjét utasítja el, vagy legalábbis vonakodva fogadja. Ha stílszerűek akarunk lenni, azt kell mondanunk, a Szent István-i tett volt az első rendszerváltozás a Kárpát-medencében, amelyet aztán több időleges váltás is követett.

Akkor a kereszténység volt a fordulat elindítója és éltetője, a legendák és az eszmei valóság szerint a nagy király az ország sorsát Szűz Mária kezébe tette le. A pápa által küldött korona ugyanezt az összetartozást volt hivatott kifejezni: a keresztény Európa befogadta Magyarországot. Csodálatos módon az univerzális krisztusi hitvilág a nemzeti érzést is erősítette, a magyar papság és korábban nem csak a származás szerint magyar mindig hazafi volt. A több mint ezer éve bekövetkezett fordulathoz nem csupán okosság és szentség, hanem vasakarat is kellett. Miként minden alapvető fordulathoz. Koppány felnégyelése nem krisztusi szelídségről árulkodik, bár Jézus maga is mondta, hogy meghasonlást hozott a földre, s ostorral kergette ki a templomból a kufárokat.

Amikor Antall József azt mondta szinte végső szavával: »Keresztény Magyarországot akartam, mert csak annak van jövője…«, ugyanezen megosztottság egyik lényeges elemét érintette. Sokan sem itt, sem a művelt Nyugaton nem akarnak keresztény Magyarországot, s a Szent István-i álmot anakronisztikusnak tekintik, a vasakarattal véghezvitt tetteket pedig zsarnokságnak. Misztikus reményeink szerint azonban olykor hiszünk abban, hogy Szűz Mária mégis elfogadta a neki felajánlott országot. Az egyik legszebb magyar katolikus ének azt kéri tőle: »Édes hazánkról, Magyarországról, ne feledkezzél meg szegény magyarokról.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagyok vallásos, de úgy gondolom, Szent István ünnepét fenn kell tartani, hiszen akkor is, majd a későbbi századokban gyakran a nép fennmaradása volt a tét a kereszténység felvételével. A szilárd állam létrejötte tette lehetővé a nemzetté válást.

No igen. A történelmet a győztesek írják!
És ha bizonyos csatákban mások hagyják el a csatamezőt győztesen, akkor most másról szólnak a posztok, vezércikkek.
Vajon miért hiszi el itt mindenki és tekinti evidenciának, amit a manipulált történelemtanítás állít? Furcsa módon, a hamisításban sokszor valódi "nagykoalíció" figyelhető meg :)))
Nem vagyok jobbikos, de mégsem vagyok hajlandó kész tényként elkönyvelni ezt a szentistváni legendát, a koronamítoszt. Hihetetlen sok hazugságot, hamisítást tapasztottak rá a századok. Lám, a mostani kurzus is mazsolázik, most éppen a Horthy-korszak avítt értelmezése dívik. Egy narratíva a számtalan közül...

Hiába ragozod a kérdést. Mellékes dolgokkal próbálod a lényeget kisebbíteni.

A kereszténység felvétele tette lehetővé, hogy itt ezer éves államunk legyen. Mit kell een ragozni, ide nem illő tényekkel megspékelni?

Ez is olyan duma, hogy Gyurta nem nyert volna, ha öt méterrel hosszabb a medence. De nem volt hosszabb, tehát nyert.

Mindegy ki volt a felemelt fátyol alatt, Szent István létrehozott egy maradandó államot.

Amúgy meg, hadd jegyezzem meg, csendben, hogy az eredeti kereszténység valóban "egyistenhit" volt. Most meg kész tényként kezeli mindenki ezt a Szűz Mária kultuszt, mintha Mária egyfajta "társuralkodó" lett volna Isten országában. Ne mosolyogjatok! A Ti adótokból újítanak fel milliárdokért kegyhelyeket.
Persze, tudom én... ahogy a "páli reform" azt a direkt célt szolgálta, hogy a körülmetéletlen, a mózesi törvény előírásaitól idegenkedő népek is elfogadják a kereszténységet, mit doktrinát... a "Szűz Mária országa" koncepció is direkt politikai célokat szolgált. Mostani felmelegítése segíthet a félmilliónyi roma becsalogatásához (némi katolikus segédlettel) a NER-rendszerbe...

Hát, igen, mondhatjuk úgy is, hogy akkor léptünk be először Európába, ha nem is az EU-ba.

De ha nem tesszük, lehet, hogy elsöpörnek minket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés