Nagyszabású fejlesztés kezdődhet Szentkúton

2012. augusztus 17. 18:49
Közel két és félmilliárd forint uniós forrásból újul meg, illetve bővíti ki szolgáltatásait a leglátogatottabb magyarországi katolikus búcsújáróhely, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely. A ferencesek által gondozott Nógrád megyei kegyhely barokk kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre.

Csaknem két és fél milliárd forint EU-s támogatást kap a magyarországi római katolikusok által a leginkább látogatott búcsújáróhely, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely – közölte a Ferences Sajtóközpont pénteken az MTI-vel. A Ferences Sajtóközpont kiemelte, hogy a ferencesek által gondozott Nógrád megyei kegyhely barokk kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre. A koncepciót a megyei, régiós és országos hatóságok alakították ki, az Apostoli Szentszék illetékes képviselője is áttekintette, véleményezte és javaslatokkal látta el.

Hozzátették: a projekt részeként megkezdődhet a XVIII. században épült templom és kolostor helyreállítása és korszerűsítése, a gyóntatóudvar bővítése, a szent kút, a szabadtéri oltár és a búcsús tér rendezése. A zarándokturizmus kiszolgálására (egy- és kétágyas szobákkal) 55 személyes zarándokfogadó lelkigyakorlatos ház és (6-15 ágyas szobákkal) 108 hívő számára zarándokszállás épül. Lesz a központban rendezvényterem, kegyhelymúzeum, étterem, turisztikai fogadóépület és kegytárgybolt is. A kegyhely élete, a liturgikus események az internet segítségével élőben is követhetők lesznek, ezt teszik lehetővé az informatikai fejlesztések – jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy a kialakuló intézményi struktúra mintegy húsz embernek ad új munkahelyet, az építkezések során a bátonyterenyei, fokozottan hátrányos helyzetű kistérségben a munkanélküliség is csökkenhet. A fejlesztéseket Nógrád megye és a régió idegenforgalmi, természetvédelmi és szociális intézményeivel egyeztetve valósítják meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tervezés során nagy hangsúlyt kaptak a katasztrófavédelmi hatóság szempontjai: az elsősegély-nyújtási és véradási feltételek biztosítása, a mozgáskorlátozottak és az idősek fogadásának könnyítése.

 

Fotó: tarjanikepek.hu

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elképesztő, hányféle forrásból, hányféle indoklással tömjük az egyházat (no főleg a katolikust és intézményeit) pénzzel!
Egy kegyhely (mióta ez a fogalom megszületett) mindig is a hívők felajánlásaiból, adományaiból tartotta fenn magát. Aki azt hitte, hogy oda elzarándokolva meggyógyul, vagy hozzájárul lelki üdvéhez, az anyagi áldozatot is hozott érte.

Isteni biznisz lesz! :))))

Az EU-tól kikunyerált pénzek komoly hányadát tulajdonképpen reprezentációra költöttük. Gyárat, üzemet, munkahelyet nemigen létesítettünk, de a főtereket kiköveztük, van csobogó, díszpark, sétálóutca helyette. És természetesen, minden templom fel van újítva! Olyan kápolnák is, ahova az egyház nem tud papot adni. :(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés