A Hit Gyülekezete támogatja a halálbüntetést

2012. augusztus 16. 15:08
A narancs.hu megkérdezte halálbüntetéssel kapcsolatos álláspontjáról a legnagyobb magyarországi egyházakat, amelyek közül egyértelműen csak a Hit Gyülekezete támogatja ezt a büntetési formát.

A legnagyobb magyarországi egyházak álláspontját kérdezte a halálbüntetésről a narancs.hu. A Magyar Katolikus Egyház, a Magyar Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Mantra Magyarországi Buddhista Egyházközösség, a Tan Kapuja Buddhista Egyház egyike sem támogatja a halálbüntetést. A Magyar Iszlám Közösség szerint bár az iszlám jogrend bizonyos esetekben engedi a halálbüntetést, de az a gyakorlatban sehol sincs, így minta sem létezik. A Magyarországi Iszlám Tanács ugyanabból az elvből kiindulva némileg más végeredményre jutott: az iszlám vallás szerintük bizonyos bűnök esetén, szigorú feltételek mellett megengedi a halálbüntetést, de csak ha semmilyen kétség nincs a vádlott bűnösségét illetően.

A narancs.hu-nak egyetlen egyház, a Hit Gyülekezete válaszolta azt, hogy támogatja a halálbüntetést. Indoklásuk szerint „az emberi élet védelme magába foglalja a halálbüntetés mint büntetési nem alkalmazásának a jogi lehetőségét. A legsúlyosabb büntetés állam általi alkalmazása, meghatározott, szigorú feltételek teljesülése esetén nem ütközik az újszövetség tanításával sem” – írták. „A Noéval kötött szövetségben Isten az egész későbbi emberiségnek kifejezett parancsot adott arra, hogy a szándékos vérontást maguk az emberek büntessék halállal. (…) A jogállam létezése Isten akarata, melynek erkölcsi kötelessége a bűn jogszerű büntetése. Ez alapozza meg etikailag a törvényesen működő állam erőszakszervezetei számára az erőszak jogos alkalmazását” – vélekedett a Hit Gyülekezete, hozzátéve, hogy halálbüntetés kiszabására csak akkor van lehetőség, ha az elkövető szándékosan, és azon belül is egyenes szándékkal, előre kitervelten követte el a gyilkosságot.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát igen, a Bibliából mindenre lehet megfelelő citátumot találni. Ha továbblapozol, még az ellenkezőjére is.

Majd én mondok neked. Pl. Nem ismerik el az apostoli jogfolytonosságot.

De, ha te ismered őket, magatokat, biztos tudsz, még egy rakást felsorolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés