Ezerháromszáz magyar zarándok érkezett Rómába

2012. július 4. 10:24
Magyar zarándoklat kezdődött Rómában: az alapítása századik évét ünneplő hajdúdorogi egyházmegye vezetésével ezerháromszáz görög katolikus imádkozott kedd délután a Szent Péter-bazilikában.

„Magyarok vagyunk, keleti rítusúak és katolikusok. Az egyház szívébe, Rómába jöttünk, hogy megköszönjük az egyházhoz való tartozásunkat a jó Istennek!” – mondta a Szent Péter téren Kocsis Fülöp megyés püspök, a zarándoklat vezetője, akit a hajdúdorogi egyházmegye ötven papja kísért.

Autóbusszal, gépkocsival, repülővel ezerháromszáz zarándok érkezett Rómába a hajdúdorogi egyházmegye jubíleuma alkalmából tartott hálaadási zarándokúton. Többségük Hajdúdorogról jött, valamint Budapestről, Szegedről, Pécsről, Miskolcról, Debrecenből, Nyíregyházáról, Nyírbátorból, Felsőzsolcáról. Fiatalok és idősebbek egyaránt: a csoport legfiatalabb tagja két tizennégy hónapos iker volt a budapesti egyházmegyéből.

Huszonöt hívő június 18-án indult el és kerékpárral tette meg az utat Rómáig. További huszonöten motorral érkeztek Hajdúdorogról az olasz fővárosba. Kocsis püspök kerékpárral kezdte a zarándoklatot, majd a görög katolikus motorosok közössége élén motorral hajtott be a Szent Péter térre.

Az ezerháromszáz magyar teljesen ellepte a bazilika előtti lépcsősort. A Szent Péter téren gyülekeztek, majd nemzeti zászlót lobogtatva együtt vonultak be a bazilikában tartott vecsernye imádságára.

Ez az út a hajdúdorogi egyházmegye 1900-as zarándoklatának emlékét idézte, amikor 461-en jöttek Rómába, akkor hajóval - mondta el Zadubenszki Norbert, a hajdúdorogi egyházmegye sajtóreferense.

A július 6-ig tartó zarándoklat körbejárja Róma bazilikáit. A magyarok a Szent Péter-bazilika után szerdán a Santa Maria Maggiore-, csütörtökön a Róma egykori városfalain kívül eső Szent Pál-bazilikában imádkoznak. Június 5-én Assisibe, Szent Ferenc szülővárosába látogatnak el. A zarándokokhoz Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi megyés püspök is csatlakozik.

A zarándoklat vezetőit a Vatikán részéről Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa fogadja. A hajdúdorogi egyházmegye ajándékát XVI. Benedek pápának – egy kézi készítésű bizánci rítusú miseterítőt – Angelo Comastri bíboros vette át, mivel a pápa a Vatikánból már castelgandolfói nyári rezidenciájára távozott. /p>

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában