Néma harangok

2012. június 5. 7:31

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap
Ahogy 1920. június 4-én országszerte szóltak a harangok, úgy 2010. június 4-én is, délután fél ötkor. Akkor 2012-ben miért is nem?

„Meglepődtünk a három történelmi keresztény egyház első számú vezetőjének elutasító válaszán, mert 1920 óta – leszámítva a diktatúrák kemény időszakait – mindig harangzúgással emlékeztek a magyar templomokban a trianoni békediktátum aláírására és a több mint ezer év óta egy hazában élő magyar nemzet igazságtalan és könyörtelen szétszakítására. Ahogy 1920. június 4-én országszerte szóltak a harangok, úgy 2010. június 4-én is, délután fél ötkor. Akkor 2012-ben miért is nem?

Azért sem értjük az elutasító választ, mert az indokolás kevés és enyhén szólva sem meggyőző. Kilencven évig beleillett a trianoni harangszó az egyház liturgikus rendjébe, mostantól kezdve már nem? Az oszmán-török hódítók fölött 1456. július 22-én aratott nándorfehérvári diadal emlékére minden délben harangoznak a magyar és az európai templomokban is. Egy véres, öldöklő csata emléknapja tehát beleillik az egyházak liturgikus rendjébe? Ráadásul a reformátusok és az evangélikusok joggal mondhatnák, mi délben azért sem harangozunk, mert azt két római pápa bullája rendelte el (1456-ban, illetve 1500-ban). Nándorfehérvár beleillik a liturgiába, Trianon nem? De két évvel ezelőtt még miért nem volt liturgiai akadálya a június 4-i harangozásnak?

A meg nem értés itt megy át nálam megütközésbe. Vajon mi a baja a három hazai történelmi keresztény egyház fejének a nemzeti összetartozás napjával, illetve a harangozással? Csak nem az, hogy a kormányzati kommunikációs államtitkár kifejezetten kérte őket erre? Talán úgy gondolták az egyházvezetők, hogy a kormány ezáltal illetéktelenül beavatkozik az egyházak belügyeibe, és éppen a kérés elutasításával bizonyítják a kormánytól való függetlenségüket?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miféle cirkusz, barátom? egy harangszó...Miért tud Önnek ennyire fájni? Nem is értem(már megint).
A szerzőnek pedig igaza van, az egyházvezetők minimum sunyítanak ez ügyben.

ha valamit eddig saját meggyőződésből csináltál, azt szívből csináltad, ha utána kifejezetten kérnek rá, akkor elgondolkodol, hogy akkor most mi a ménykű van...

de ez szép és jó, de mi van a háttérben?

ez egy másik aspektus...

http://gepnarancs.hu/2012/06/n..

"Így fordulhat az elő, hogy ahol más nemzeti ünnepeken összegyűlik 1000 ember, ott most voltunk 30-an, legfeljebb. Ez a drasztikus létszámcsökkenés ezen a napon pedig mindenhol tapasztalható, nem csak itt.

"

No, ne etessük már egymást, ha kérhetem! Ne illegesse magát az igaz magyar (versus Fidesz-magyar) szerepében, ismerjük már itt a Mandin a valódi karakterét!
Honan ismeri a"nemzet többségének akaratát"?

Unalmas már ez a Simicska-csicskázás. Soroljam én is az elvbarátai lopásait, lenyúlásait,Fittelina,moszkvai székházügy, vidéktámogatási rendszer, Nokiás doboz stb?
Ezzel nem jutunk sehova, csak nagyokat lehet mondani.Ha csak ez a célja, elérte. Most jobb?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés