Erdő Péter nekiment a kormánynak

2012. június 1. 13:09
Gondolhatják, hogy nem először kerül ez szóba, ha itt is elhangzik - mondta Erdő Péter a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyári ülésének sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a mostani médiaszabályozás nagyon megnehezíti az egri regionális katolikus Szent István Rádió sugárzásának országossá tételét. A bíboros más kérdésekben sem kímélte a kormányt.

Újságírói kérdésre Erdő Péter azt mondta: nem vár semmit az egyházügyi államtitkárság átszervezésétől, az átszervezés csak újabb ürügy a kifizetendő pénzek visszatartására. 

A rádiók kérdésre mellett, amely probléma a Magyar Katolikus Rádiót is sújtja, s aminek ügyében az illetékes szervekhez fordul a püspöki kar, jelentős problémát jelent, hogy a felsőoktatási intézményeknek vissza kell fizetniük a korábban kapott támogatások egy részét. Ráadásul az egyházi felsőoktatási intézményeket további visszafizetési kötelezettség is terheli, ami miatt kérdéses, miből oldják meg a további működést, emellett pedig sértheti az egyenlő finanszírozás elvét is. Mivel lehetetlen helyzetbe kerülnek így az intézmények, ezért ezügyben is a megfelelő állami szervekhez fordul a püspöki kar. Számos más kifizetés is akadozik, például az iskolai kiegészítő támogatások átutalása, pedig már június van, lassan itt a tanév vége.

Hétfőn, pünkösdkor az MTI-nek Erdő még azt mondta a köznevelési törvényről szólva: folyamatban van a jogi változás, mert van ugyan törvény, de a konkrét gazdasági következmények még nem világosak. Utalt arra, hogy két éve nem vált egyértelművé, milyen szisztéma szerint lesz, illetve lesz-e egyáltalán áttekinthető rendszere annak, hogyan finanszírozzák az oktatási intézményeket. Hozzátette: sem a hitoktatás helyzetének megváltozását nem szorgalmazták, sem nem kérték azt, hogy egészen új egyházügyi törvény szülessen. Azt sem kérték, hogy bármely más egyháznak a jogállása megváltozzék.

Emellett a konferencia kiadott egy nyilatkozatot az abortusztablettáról, amiben leszögezik: az abortusz minden formája az emberi élet kioltása, ami pedig súlyos bűn. Az abortusztabletta csak a terhességmegszakítás egy újabb formája, így ugyanolyan súlyos megítélés alá esik. A válsághelyzetbe jutott anyákat pedig az egész társadalomnak fontos támogatnia.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már megint csak hatalomról és pénzről van szó.

kimutatta mar a foga feherjet mikor kivonult a hollokosztmenetre...

Rádiót a katolikusoknak!

ps: ha tudják és akarják is működtetni, miért ne?

ps2: persze ugyanez igaz ugye a szocialistákra is ;)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában