Vatikán: Csak bűnbak a komornyik?

2012. május 29. 12:27
Egy névtelenül nyilatkozó vatikáni dolgozó szerint a pápát próbálják védeni az összeesküvök, a bizalmas iratok eltulajdonításával vádolt Paolo Gabriele pedig egy nagyobb csoport tagja. A Vatikán cáfol.

Olasz újságok számoltak be a kiszivárogtatás-ügy újabb fejleményeiről. A névtelenül nyilatkozó vatikáni dolgozó szerint a letartóztatott komornyik, Paolo Gabriele egy nagyobb csoport tagja, akik a Szentszék korrupciós ügyeire akarják felhívni a figyelmet. Gabriele nem tett mást, csak „leveleket továbbított”. A névtelen forrás szerint a kiszivárogtatások mögött egy bíborosokból, egyéb egyházaikból és laikusokból álló csoport áll. „Vannak közöttük olyanok, akik a túl nagy hatalmú Tarcisio Bertone, szentszéki államtitkár ellenzői, olyanok, akik XVI. Benedeket túl gyengének tartják, olyanok, akik elérkezettnek látják az időt az előrelépésre. Ez mindenki háborúja mindenki ellen, de már senki sem tudja, ki ki ellen harcol” - nyilatkozta a vatikáni bennfentes. A kiszivárogtatott dokumentumokat először közlő újságíró, Gianluigi Nuzzi szerint a célpont nem a pápa, hanem a munkatársai.

Gabriele lakásán rengeteg bizalmas dokumentumot találtak. A bizonyítékok szerint a komornyik lefényképezte, sokszorosította a XVI. Benedek lakosztályából származó jelentéseket, leveleket, amelyeket a pápa faxgépéből is kiszedett.

A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi atya cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy Gabriele mögött főpapokból álló csoport állna. „Nem folyik vizsgálat olasz bíboros ellen, és egyetlen nő ellen sem - tette hozzá Lombardi. - A kihallgatások folytatódnak. Számos személyt hallgat ki a Kúriában (és másutt) a XVI. Benedek felkérésére egy hónappal ezelőtt létrejött bíborosi bizottság.”

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit lehet ehhez hozzászólni?
A Vatikán valódi földi hatalom, a Jóistennek nem sok köze van hozzá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában