A Szentlélek eljövetelét ünnepli a kereszténység

2012. május 28. 9:09
Ünnepi szentmiséken ünneplik a Szentlélek eljövetelét, valamint az egyház születését a keresztény egyházak.

Pünkösd az egység, a megértés, az emberi szeretetközösség ünnepe. Mint ilyen, szemben áll Bábellel, ahol az ember ki akarja rekeszteni Istent, egyre kevésbé képes a szeretetre, tehát egyre kevésbé ember - ez volt XVI. Benedek pápa fő üzenete a Szent Péter Bazilikában tartott ünnepi szentmisén. A pápa szerint Bábelt nap mint nap megéljük: az emberek egyre agresszívebbek egymással.

Magyarországon pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A szertartás keretében esztergomi és a főegyházmegyéből érkező fiatalok és felnőttek részesültek a bérmálás szentségében.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdvasárnap 11-kor a Deák téri evangélikus templomban, pünkösdhétfőn pedig ugyanott 19 órakor a Jónás és Jézus című oratórium bemutatója keretében tart ünnepi istentiszteletet.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pünkösdvasárnap 10 órától a debreceni Nagytemplomban hirdetett igét úrvacsorás istentiszteleten.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenki a saját nyelvén hallotta az apostolok beszédét.
A Vatikán mégis semmit se tesz azért, hogy a csángómagyarok magyar misét hallgassanak.
Vétkezik a Vatikán a Szentlélek ellen e magatartással, Krisztus pedig megmondta, a Szentlélek ellen elkövetett vétkek meg nem bocsáthatóak.
Őszentségéék biztosak abban, megbocsáthatnak maguknak, vagy inkább észre sem veszik, hogy vétkeznek?

Majd a magyar pap megtanítja rá őket.

Nekünk meg érdekünk, hogy szép, archaikus nyelvük, mely régi szavakat, kifejezéseket megőrzött, fennmaradjon és ne tűnjön el az erőszakos románosítás miatt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés