Kanadai püspökök: veszélyben a vallásszabadság

2012. május 24. 17:13
Az utóbbi időben számos olyan dolog történt, ami miatt kérdéses, hogy Kanadában tiszteletben tartják-e a vallás- és lelkiismereti szabadságot – áll a kanadai püspöki kar május 14-i közleményében.

A püspökök arra is figyelmeztetnek: a kanadai Szabadságjogi Charta (Charter of Rights and Freedoms) az alapvető kanadai jogok közt tartja számon a lelkiismereti és vallássszabadságot. Mint írják, a vallásszabadság nem olyan jog, amit a kormány adományoz, hanem olyan jog, amit az államnak el kell ismernie és tisztelnie kell. A püspökök idézték a II. Vatikáni Zsinat dokumentumát, a Dignitatis Humanae-t is, ami szerint bizonyos kereteket leszámítva az ember nem kényszeríthető a lelkiismerete elleni cselekvésre. 

 
A püspökök arra is figyelmeztettek: ne személyes kívánságaink vagy a többségi akarat, hanem az objektív igazság alapján alakítsuk lelkiismeretünket. Emellett védeni kell a lelkiismereti okok miatt való visszautasítás jogát, főleg az emberi méltósággal és a családdal kapcsolatos esetekben. Számos kórházban ugyanis kötelezik azokat az orvosokat, akik elutasítják az abortusz végrehajtását, hogy tájékoztassák ügyfeleiket azokról az orvosokról, akik vállalják a beavatkozást; a gyógyszerészeket pedig számos esetben kötelezik, hogy árusítsanak fogamzásgátlókat és esemény utáni tablettát. British Columbia, Manitoba, Newfoundland és Saskatchewan tartományában ráadásul kötelezik a köztisztviselőket, hogy adják össze a homoszexuális párokat, vagy mondjanak le. 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés