Véget vetne a médiavitáknak L. Simon javaslata?

2012. május 23. 16:49
L. Simon László javaslata szerint nem szerepelne a médiatörvényben, hogy a médiatanácsnak nincs szerződéskötési kötelezettsége egy pályázat győztesével, illetve hogy a pályázat végén kizárólag a Médiatanács köthet hatósági szerződést a nyertessel.

Az Országgyűlés előtt lévő médiaszabályozáshoz benyújtott módosítások vitát kiváltó pontjait érinti az a javaslat, amelyet L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke nyújtott be az előterjesztéshez. A zárószavazás előtti módosító javaslat szerint nem kerülne be a jogszabályba általánosan kimondva az, hogy a médiatanácsnak nincs szerződéskötési kötelezettsége egy pályázat győztesével.

Az sem szerepelne a törvényben, hogy a pályázat végén kizárólag a Médiatanács köthet hatósági szerződést a nyertessel. A javaslat a hatóságra is konkretizálná az eljárási határidőt abban az esetben, ha a határozatával szemben egy fél jogorvoslati eljárást kezdeményez. Ugyancsak nem kerülne be a jogszabályba az a kitétel, hogy a korábbi, rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében megszerzett műsorszolgáltatási szerződések december 31-én megszűnnek.

Egy másik zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében – amelyet Pálffy István (KDNP) nyújtott be –, a folyamatban lévő jogvitás kérdésekre nem vonatkoznak egyes, most elfogadás előtt álló passzusok.

Az igazságügyi miniszter is benyújtott egy módosító javaslatot, ez tovább szűkítené a média- és hírközlési biztos jogosítványait a médiával kapcsolatban.

A médiaszabályozás módosításáról csütörtökön határoz a Ház. A változtatásokat az Alkotmánybíróság decemberi határozata indokolja. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztéséhez a múlt héten több kormánypárti módosító javaslat is érkezett, amelyek vitát váltottak ki. Ezeket az Országgyűlés múlt pénteken elfogadta, a zárószavazás előtti módosító javaslatok azonban ezeket írják felül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában