ET: A politikusok felelőssége az újságírók szabad munkavégzése

2012. május 2. 16:55
A szabad sajtó létfontosságú minden demokrácia számára. A megválasztott politikusok kötelessége, hogy biztosítsák az újságírók szabad munkavégzését, anélkül, hogy félniük kellene az állami elnyomástól – írta közleményében a az Európa Tanács főtitkára.

A média és a kormányzat közötti szoros és átláthatatlan viszony kockázatot jelent a pluralista társadalom számára – állapította meg szerdán, a Sajtószabadság Világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára.

„A véleménynyilvánítás szabadsága alapvető jog, amelyet rögzít az Emberi Jogok Európai Egyezménye. A szabad sajtó létfontosságú minden demokrácia számára. A megválasztott politikusoknak kötelességük, hogy biztosítsák az újságírók szabad munkavégzését, anélkül, hogy félniük kellene az állami elnyomástól” – hangsúlyozta Jagland. Felhívta a figyelmet arra, hogy az általa irányított, 47 országot tömörítő Európa Tanács a médiaszabályozás terén a kormányoknak adott tanácsokkal támogatja a sajtószabadságot, valamint szükség esetén azzal is, hogy specifikus együttműködési programok révén segítséget nyújt a tagállamoknak az emberi jogi egyezményből fakadó kötelezettségeik teljesítéséhez.

„A felelősség azonban nem csak a kormányok vállán nyugszik” – figyelmeztetett Jagland, aki szerint a pluralista társadalomra nézve veszélyt jelent az is, ha a média megpróbál befolyást gyakorolni a kormányzatokra gazdasági előnyszerzés érdekében, illetve ha az újságírók és a politikusok közötti üzleti kapcsolatokat nem tárják fel.

Az ET főtitkára külön kitért a nagy-britanniai telefonlehallgatási ügyekre, és megállapította: a magánélethez, magántitok védelméhez való jog sérelme szintén árt a demokráciának, amiért az újságírók és a kormányok közösen tartoznak felelősséggel.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés