Egynemű párok templomi esketésére kötelezhetik az egyházakat

2012. április 27. 9:31
A brit kormány a házassági törvény reformját tervezi. A javaslat elfogadásának esetében az egyházak törvényt sértenének, ha megtagadnák az esküvőt a homoszexuális pároktól.

A jelenleg hatályos családjogi törvény engedélyezi a „polgári partneri viszonyt” az egynemű párok között, a jelenlegi tervezet azonban jogilag is házasságnak ismerné el az azonos neműek egybekelését, megszüntetve a definíciót, mely szerint a polgári házasság férfi és nő kapcsolata. A brit kormány konzultációs irata külön pontban foglalkozik azzal, hogy nem kívánják megváltoztatni az egyházi esküvők jelenlegi rendjét, ami továbbra is egy férfi és egy nő között köttethetik meg.

Neil Addison, a Morus Tamás Jogi Központ igazgatója szerint viszont az új törvény kötelezni fogja az egyházakat a homoszexuális párok templomi esküvőjének engedélyezésére. Addison szerint amelyik egyház ezt megtagadja, törvényt fog sérteni, mivel a törvény nem különbözteti meg az egyházi és a polgári esküvőt, viszont mindenkire egyenlően vonatkozik. Így az egyházak jogilag támadhatóvá válnak.

A törvényváltoztatásról jelenleg társadalmi konzultáció folyik. Az Iszlám Orvosszövetség elnöke „szent szövetség” létrehozását sürgette, hogy minden vallás egységesen lépjen fel a tervezet ellen, . Ennek ellenére a múlt szombati Times-ban az anglikán egyház vezetői közös nyilatkozatban álltak ki a javaslat mellett. A nyílt levél szerint a keresztény egyháznak örömmel kellene fogadniuk, hogy a házasság évszázados eszméjét homoszexuális párok is magukévá teszik.

 

 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olyan lesz ez a rendelet, mint mikor a jeruzsálemi templomban római császárok szobrait kellett kirakni.
Értelmetlen fölösleges feszültséget kelteni ott is,ahol eddig nem volt,és a buzikat még jobban fogják utálni.

Mindenesetre abban a templomban, ahová én járok, nem lesz homoszexuális esküvő. Csak szólok.

Nem azért lett szétválasztva az állam meg az egyház, hogy most az állam mondja meg az egyháznak, mit tegyenek, miféle szertartásokat végezhetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés