Megmenekült a clevelandi magyar templom

2012. április 19. 9:25
Újranyitja 12, 2009-10-ben bezárt templomát a clevelandi püspök a Vatikán rendelkezése nyomán, köztük a magyar Szent Imre templomot is. Richard G. Lennon szerint viszont mindez nehezen kezelhető anyagi terhelést ró egyházmegyéjére – írja a Magyar Kurír a Catholic News Agency nyomán.

A püspök döntéseit a Kléruskongregáció bírálta felül, a püspök nem fellebbez. A clevelandi Szent János-katedrálisban április 17-én tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: ha tovább húznák a jogi eljárást, az csak még jobban megosztani a helyi egyházat. Hozzátette: összetett helyzetbe kerültek, amiben nincs könnyű és tökéletes megoldás. A vatikáni döntés március elején megérkezett Clevelandbe. A 12 újranyitandó plébánia közt van a magyar Szent Imre- (St Emeric-) templom is.

Az egyházmegye plébániahálózatának átdolgozási terve 2001-re datálódik, amikor a későbbi püspök, Anthony M. Pilla elindította a Tevékeny Plébániaélet Kezdeményezést. 2007 májusában Lennon püspök 69 plébániacsoportnál rendelte el, hogy vizsgálják meg a források és a működés összevonásának lehetőségét. Ezután került sor a bezárásokra.

A 2009-ben elkezdett, átgondolt, szisztematikus templombezárási programot a népesség és a hívek megfogyatkozása, valamint a növekvő paphiány indokolta. Közel ötven plébániát zártak be vagy vontak össze. Több plébánián a hívek éltek a kánonjog adta lehetőséggel, és fellebbeztek a Vatikánhoz. A clevelandi egyházmegye ekkori állás alapján 174 plébániájának összesen 710 ezer híve van.

A sok tiltakozó miatt viszont 2011 júliusi nyilatkozata szerint maga a püspök is kérte a Vatikánt döntései megvizsgálására. A Vatikán John M. Smith nyugalmazott trentoni püspököt küldte az ügy kivizsgálására. A püspök leszögezte azt is: az újranyitott plébániák híveinek folyamatosan bizonyságot kell tenni majd az aktív hitéletről és arról, hogy megfelelő anyagi forrásokkal rendelkeznek a plébánia fenntartására. Április 17-i üzenetében Lennon püspök hangsúlyozta a béke szükségességét – írja a CNA.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tapintatosan fogalmaz a Magyar Kurir, de ismerjük az előzményeket, a Vatikán továbbra se hajlandó a cölibátust eltötölni, ami mégis csak javítana a papi erkölcsökön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés