A tiszaeszlári vérvád parlamenti emlegetése ellen

2012. április 19. 16:33
Bölcskei Gusztáv - Erdő Péter - Gáncs Péter
Református.hu
A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőinek közös állásfoglalása a gyűlöletkeltés ellen.

„Egyházi vezetői szolgálatunk kötelez minket, hogy szót emeljünk a gyűlöletkeltés ellen. Így utasítjuk el, hogy nemrégiben a Parlament falai között egy képviselői felszólalásban felidéződött a szégyenletes tiszaeszlári vérvád, amelynek felemlegetése egyedül az indulatkeltés eszköze lehet. Ebben a helyzetben is emlékeztetnünk kell Krisztus tanítására: »Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!«

Hitünk, emberségünk semmilyen körülmények között nem fér össze az antiszemitizmussal, a vallási közösségek, népcsoportok elleni gyűlöletkeltéssel. Különösen is aggasztónak találjuk, hogy a gyűlöletkeltő beszéd a Parlament falai között hangzott, hangozhatott el. A magyar törvényhozásnak, a politikai közbeszédet meghatározó képviselőknek, politikusoknak fokozott felelősségük van a gyűlöletkeltéssel való szembeszállásban. A tiszaeszlári vérvádat és az általa keltett gyűlöletet elutasítva együtt hívunk mindenkit a szeretet és az elfogadás krisztusi parancsának követésére és hirdetésére, az igazi emberi értékek alapján álló alkotó együttműködésre.

Budapest, 2012. április 19.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd kétezer évig úgy sikerült fennmaradni, hogy tudták, mikor mit lehet mondani.
Kellett, hogy a három főpap ismerje a peranyagot,s ki tudja belőle olvasni az igazságot,ám megértették, arról jobb most hallgatni, de kényszerítette é őket valaki,hogy muszály nékik ez ügyben nyilatkozni?

Válaszok:
magnamater | 2012. április 20. 20:02

muszáj mindég hibát csinálnom

tiszaeszlarozni es olaszliszkazni miert tilos, mikor auschwitzot es birkenaut meg tagadni is tilos?

csak nem azert mert elobbi esetek magyargyilkossagok?

az a kettos merce csak az ne lenne...

Senkinek sem lesz igaza a rangja miatt, hanem azért, hogy igazat mond.
Itt az igazság az: felmentették a gyilkosokat.
Aki ezt nem hiszi el, ne antiszemitázzon, hanem hasson oda:vizsgálják ki a bűnügyet, megvan egy test: ha nem egy 14 éves leánykáé, akkor csalárd ítélet született!

Nem az a fő kérdés, beavatkozott é az állam a tiszaeszlári perben,hanem igazságos ítélet született é, vagyis a felmentett vádlottak elkövették e a bűncselekményt.
Egy állami beavatkozás mellett akár ártatlanok is lehetnének a vádlottak,és állami beavatkozás nélkül is lehetőség van igazságtalan ítéletre, továbbá egy ilyen utasítást aligha adtak írásban, így bizonyízani se lehet megnyugtatóan.
Viszont a Solymosi Eszterként eltemetett test DNS és egyéb vizsgálata bebizonyítja,csakugyan az áldozaté e a test, tehát nem történt gyilkossság.
Hogy a MAZSIHISZ a vizsgálat helyett inkább felháborodik, azt látszik bizonyítani, nagyon is tisztában vannak vele,a vádlottak követték el a bűntényt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában