A tiszaeszlári vérvád parlamenti emlegetése ellen

2012. április 19. 16:33
Bölcskei Gusztáv - Erdő Péter - Gáncs Péter
Református.hu
A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőinek közös állásfoglalása a gyűlöletkeltés ellen.

„Egyházi vezetői szolgálatunk kötelez minket, hogy szót emeljünk a gyűlöletkeltés ellen. Így utasítjuk el, hogy nemrégiben a Parlament falai között egy képviselői felszólalásban felidéződött a szégyenletes tiszaeszlári vérvád, amelynek felemlegetése egyedül az indulatkeltés eszköze lehet. Ebben a helyzetben is emlékeztetnünk kell Krisztus tanítására: »Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!«

Hitünk, emberségünk semmilyen körülmények között nem fér össze az antiszemitizmussal, a vallási közösségek, népcsoportok elleni gyűlöletkeltéssel. Különösen is aggasztónak találjuk, hogy a gyűlöletkeltő beszéd a Parlament falai között hangzott, hangozhatott el. A magyar törvényhozásnak, a politikai közbeszédet meghatározó képviselőknek, politikusoknak fokozott felelősségük van a gyűlöletkeltéssel való szembeszállásban. A tiszaeszlári vérvádat és az általa keltett gyűlöletet elutasítva együtt hívunk mindenkit a szeretet és az elfogadás krisztusi parancsának követésére és hirdetésére, az igazi emberi értékek alapján álló alkotó együttműködésre.

Budapest, 2012. április 19.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd kétezer évig úgy sikerült fennmaradni, hogy tudták, mikor mit lehet mondani.
Kellett, hogy a három főpap ismerje a peranyagot,s ki tudja belőle olvasni az igazságot,ám megértették, arról jobb most hallgatni, de kényszerítette é őket valaki,hogy muszály nékik ez ügyben nyilatkozni?

Válaszok:
magnamater | 2012. április 20. 20:02

muszáj mindég hibát csinálnom

tiszaeszlarozni es olaszliszkazni miert tilos, mikor auschwitzot es birkenaut meg tagadni is tilos?

csak nem azert mert elobbi esetek magyargyilkossagok?

az a kettos merce csak az ne lenne...

Nagyon hálás vagyok a püspököknek a kiállásért.
És elszomorít, hogy a fórumozó magyar keresztény hittestvéreim vallásos (és nemzeti) identitása és profilja kimerül "a zsidók" elleni averzió hangoztatásában. Habzó szájjal....

Emberek - ez hitvallásnak KEVÉS.

Pontosan azért ilyan nyomorék az ország és az egyházai, mert nem tudunk és nem is akarunk disztingválni.

Mert most Tiszeszlárról volt szó. Azért.

A dolgok összemoslékolásától nem tisztázódnak a dolgok.
A szóhasználatod pedig éppen annyira mocskolja Jézust, ha már merészelsz rá hivatkozni, mint a római katonák korbácsa és megfeszítése.

Talán azért, mert a magyar anya nem adja papnak a fiát, legalább is ritkábban mint a sváb meg a tót. Úgyhogy jóval kissebb a merítés.
Ezen is el lehetne gondolkodni.

Ha téged tényleg az szégyenít meg, hogy egyházad vezetősége elhatárolja magát a bunkóságtól és föld alatti szinvonalú történelemszemlélettől, akkor van is miért szégyenkezned.

De van remény: A szégyenkezés a bűnbánat kezdete lehet.

Mégis mi köze van Kertész Ákos eszetlenségének a Tiszaeszlári gyagyaizmus és több százezer magyar állampolgár elleni brutális eljárás elítélésének?

Kezd agyamra menni, hogy véreim, mihelyt történelmük vitatható, hogy ne mondjam sötét foltjairól van szó, arról kezdenek el óbégatni, hogy mások milyen csúnyán viselkednek.
Ez érvelés, vagy mi?!

Hát nem is csoda, hogy nem 20 éven keresztül nem volt rendszerváltás. itt senki sem hajlandó a megújulásra, mindenki magyarázza a bizonyítványát, a disztingvált államfőtől kezdve az utolsó bunkó gárdistáig. Döjfös egy pakk vagyunk, a fenébe is.

na, ez legalább őszinte beszéd.
Lehet, hogy a Magyarság lelkében mindig is pogány maradt?
Most válik el, mi a búza és mi a konkoly; a magyarok istene hívei és a bibliai keresztények. Inkább csökkenjen a népegyházak létszáma, de azok vegyék komolyan, amit hitvallásukban hangoztatnak.

igaz is, nem korrupt. nyiltan erőszakos.

ne esküdözz, mondta Jézus. :-)

Igaz: elmaradt a rendszerváltás. (Vér és mocsok ragad az népegyházak kezéhez - ez tény.)

De elmaradt a megtisztulás is a világháború után. Kezdjük, az utóbbival, csak akkor leszünk képesek a tisztulás második felvonárása.

Az egyik a másik kihagyásával
1. hiteltelen
2. hatástalan, mivel az egyház komcsi rendszerhűsége egyenes következménye a reakciós/feudlaista örökségének.

ne is haragudj, de a legnagyobb burkoltan buzi-bagázs árpádsávos bugyiban illeg-billeg.

Senkinek sem lesz igaza a rangja miatt, hanem azért, hogy igazat mond.
Itt az igazság az: felmentették a gyilkosokat.
Aki ezt nem hiszi el, ne antiszemitázzon, hanem hasson oda:vizsgálják ki a bűnügyet, megvan egy test: ha nem egy 14 éves leánykáé, akkor csalárd ítélet született!

Nem az a fő kérdés, beavatkozott é az állam a tiszaeszlári perben,hanem igazságos ítélet született é, vagyis a felmentett vádlottak elkövették e a bűncselekményt.
Egy állami beavatkozás mellett akár ártatlanok is lehetnének a vádlottak,és állami beavatkozás nélkül is lehetőség van igazságtalan ítéletre, továbbá egy ilyen utasítást aligha adtak írásban, így bizonyízani se lehet megnyugtatóan.
Viszont a Solymosi Eszterként eltemetett test DNS és egyéb vizsgálata bebizonyítja,csakugyan az áldozaté e a test, tehát nem történt gyilkossság.
Hogy a MAZSIHISZ a vizsgálat helyett inkább felháborodik, azt látszik bizonyítani, nagyon is tisztában vannak vele,a vádlottak követték el a bűntényt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában