Az Új Ember-interjú margójára

2012. április 16. 10:39

Köntös László
reposzt
Számomra igenis könnyen elképzelhető, hogy az új európai identitás felépítésére tett mai kísérlet, nem hogy nem épít fel egy új identitást, hanem ellenkezőleg, értelem – és értékvesztéshez, soha nem látott világnézeti és morális orientációs válsághoz vezet.

„Úgy tűnik, hogy az összefoglalóan liberálisnak nevezett álláspont a kulturális sokszínűség védelmében a történeti kereszténységgel szemben két alappilléren nyugszik. Egyrészt folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a hit magánügy, másrészt pedig az állam és egyház szétválasztásának az elve.

Egyik kitételben sem látok semmi kivetnivalót, sőt. Református keresztényként magam is vallom, hogy a hit az egyén belső életének a folyamata. Továbbá, református keresztényként én sem lennék szívesen »trón és oltár« új hatalmi szövetségének kortárs tanúja. Továbbá, igen komoly igazságmozzanatot látok abban az értelmezésben is, hogy a liberalizmus nagyrészt éppen a kereszténység történelmi bűneire adott történelmi válasz. (Igaz, ugyanakkor, nekem gyakran az a benyomásom, hogy ma mintha egész iparágak szakosodtak volna eme kultúrkör bűnös voltának érzékletes bemutatására, minek következtében, ha egy filmet nézek, s egyik szereplő nyakában megvillan a kereszt, rögtön tudom, ki lesz a negatív hős.)

A liberális válasz azonban ezzel még nem számolja fel ama történelmi adottságot, hogy - akárhogyan is - , Európában mégis csak a zsidó-keresztény hagyomány volt az a legszélesebb keret, amelyben a kontinens kulturális kohéziója végbement. Ekként ma még minimum nyitott elvi kérdés, hogy az évezredes kereszténység európai identitásalkotó – és megőrző történelmi szerepének a felfüggesztésére tett liberális kísérlet történelmi léptékben járható út-e?

Számomra igenis könnyen elképzelhető, hogy az új európai identitás felépítésére tett mai kísérlet, nem hogy nem épít fel egy új identitást, hanem ellenkezőleg, értelem – és értékvesztéshez, soha nem látott világnézeti és morális orientációs válsághoz vezet. Felvetődik ugyanis a kérdés, hogy a semlegesség elvében megfogalmazott legfőbb érték, éppen semlegessége miatt, miként lesz képes az európai társadalmak belső, kulturális kohézióját biztosítani. A semlegesség elve ugyanis a modus vivendi - re vonatkozik, anélkül azonban, hogy egyén és közösség életének tartalmi kérdéseiben bármiféle tájékozódási pontot kínálna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, azért ez így túl kultúrpesszimista.

Ha már pesszimizmus, az iszlámnak is megvannak a maga gyönge pontjai. Az még OK, hogy "egy az Isten, Allah", de azt senki nem magyarázta el számomra érthetően, hogy miért pont "Mohamed az ő prófétája".

Úgy gondolom, az iszlám követői lelkük mélyén sokkal súlyosabb hitkételyekkel küzdenek, mint a keresztények, akiknek a vallása mégis ad választ a modernitás kérdéseire.

Manapság hangosak a kis keresztény szekták, de a történelmi egyházak nagyjából ki vannak békülve pl. az evolúcióval és általában a tudományos világképpel. Az iszlám esetében erről szó sincs. Márpedig akkor a modern civilizáció működtetésébe bele fog törni a bicskájuk.

Szóval a gyermekeket nem csak megszülni kell, hanem föl is nevelni egy olyan világképben, amelyben szolgálni tudják az őket körülvevő világot és nem potyautasokká válni abban.

Miféle más kohéziós erőről tud, ami megadhatná az új Európa "alaphangját"? Én nem látok ilyet. Segítsen!

Miféle más kohéziós erőről tud, ami megadhatná az új Európa "alaphangját"? Én nem látok ilyet. Segítsen!

Miféle más kohéziós erőről tud, ami megadhatná az új Európa "alaphangját"? Én nem látok ilyet. Segítsen!

Bocs, nem olyan jó, hogy háromszor menjen! A technika ördöge, ugyebár...

Gondooja, hogy megérett az emberiség az Ön által elképzelt ( és általam is üdvözlendő) világlátásra? Nem vagyok túlzottan optimista.

Jav.: gondolja Bocsi

Hát, ha a következő 5 évet nézed, akkor lehet, hogy hitelméleti fejtegetések nem sokat számítanak, de azért "Európa elözönlése" az minimum évszázados projekt. Ilyen távlatokban pedig éppen a hitelméleti fejtegetések fejtik ki a maguk csöndes hatását.

Remélem, nem képzeled, hogy Európa jelen szellemi állapota nem függ össze évtizedes és évszázados szellemi divatokkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés