Az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel

2012. április 16. 12:36

Erdő Péter
Szombat
A kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal! Nem fér össze a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, semmilyen népcsoport ellen.

„Kedves Barátaim!

Lelkiismereti kötelességemnek érzem, hogy elmondjak itt most három gondolatot.

A kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal! Nem fér össze a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, semmilyen népcsoport ellen. Mesterünk, a Názáreti Jézus főparancsként tanította azt, ami ott áll már a héber Biblia lapjain is: »Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!« Ez pedig minket, keresztényeket minden ember szeretetére kötelez. Ez a menet ma a Salkaházi Sára-rakpartról indult el. Arról a helyről, ahol a katolikus szerzetesnőt, Boldog Salkaházi Sárát azokkal a zsidó asszonyokkal és gyerekekkel együtt lőtték a Dunába, akiket a rendházban rejtegetett. Példája ma is kötelez minket.

Az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel! A Biblia szerint minden ember Isten teremtménye. Mindnyájan egymás testvérei vagyunk.

Van remény, ha mindnyájan összefogunk, és akarjuk! A gyűlölködés, az antiszemita, a rasszista beszéd és cselekvés mindig mérgező. Mindegy, hogy ki teszi vagy mondja ezt, és mindegy, hogy miért, milyen okból vagy milyen célból – mindig elfogadhatatlan. Ha ebben egyetértünk, ha ezt elismerjük – és nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is –, akkor van esélyünk. Akkor megtaláljuk azokat a közös erkölcsi alapokat, amelyekre életünket, országunkat és jövőnket építhetjük.

Köszönöm, hogy meghallgattak!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magyarok még inkább! Annyira "egyedül vagyunk"(Széchenyi szavaival), hogy létszükséglet (lenne) a testvéri összefogás. Most már úgy áll a világhelyzet, hogy nem lesz más út, csak az összefogásé és a befogadásé. Természetesen ehhez mindkét fél jószándéka szükségeltetik.

a lényeget elmondta...pont

Mária rokona, Erzsébet Zakariás főpap felesége volt. Zsidó pap csak zsidó szűzet vehetett feleségül, se idegent, se özvegyet nem! Erzsébet tehát zsidó volt, és rokona, Mária szintén!
Szívesen elvállalnánk rokonnak őket, de sajnos, ennek semmi alapja.

Ami egy szempontból fontos, más szempontból lehet teljesen lényegtelen.
Teológiai szempontból lényegtelen, Mária zsidó é, ám, ha Jézus származása a vita tárgya, döntő fontosságú, amit írtam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában