Mindszenty nem lesz 'boldog'

2012. április 13. 08:44

Aczél Endre
NOL

Ha Mindszentyt boldoggá avatnák, engedetlensége akár posztumusz például szolgálna, márpedig a Vatikán sok bocsánatos bűnt ismer, de ezért az egyért nem ad feloldozást.

„Ám arra nézve, hogy miért nem »boldog« még a hajdanán törvénytelenül elítélt Mindszenty, általános a hallgatás és az amnézia. Pedig tudjuk miért: az ügynek van egy gyógyíthatatlan Achilles-sarka, amelyről az ihletett állapotban levő MTI-től a vatikáni L’Osservatore Romanóig mindenki elfeledkezni látszik. Nem említik meg, hogy miközben a pápa minden vacakolás nélkül boldoggá avatott két magyart – Batthyány-Strattmann Lászlót és Meszlényi Zoltánt (2003, 2009), jelentőségben egyikük se mérhető Mindszentyhez –, a prímás ügye csak nem akar nyugvópontra jutni.

»Folyamatban van« – immár csaknem húsz éve. És pedig azért, mert Mindszenty József a pápaság szemében megbocsáthatatlan bűnt követett el: az engedetlenség vétkébe esett. VI. Pál pápa, aki mindenáron ki akart egyezni a kádárista magyar állammal, s olyan főpásztort kívánt látni a magyar r. k. egyház élén, aki helyben igazgatja a nyáját, két és fél éven át hiába kérlelte a bécsi emigrációban élő Mindszentyt, hogy mondjon le esztergomi érseki (prímási) címéről.

A vaskemény főpap a pápai kérésnek sem tett eleget. VI. Pál megunta: 1974 februárjában megüresedettnek nyilvánította az esztergomi érsek székét, azaz egyszerűen kiakolbólította Mindszentyt. A hajdani prímás ezt soha nem bocsátotta meg neki, írásban is kifejezést adott csalódottságának.

Ha Mindszentyt boldoggá avatnák, engedetlensége akár posztumusz például szolgálna, márpedig a Vatikán sok bocsánatos bűnt ismer, de ezért az egyért nem ad feloldozást, mert az r. k. világegyház a katonaságnál is erőteljesebb hierarchikus rendben működik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/1169