Mindszenty nem lesz 'boldog'

2012. április 13. 8:44

Aczél Endre
NOL
Ha Mindszentyt boldoggá avatnák, engedetlensége akár posztumusz például szolgálna, márpedig a Vatikán sok bocsánatos bűnt ismer, de ezért az egyért nem ad feloldozást.

„Ám arra nézve, hogy miért nem »boldog« még a hajdanán törvénytelenül elítélt Mindszenty, általános a hallgatás és az amnézia. Pedig tudjuk miért: az ügynek van egy gyógyíthatatlan Achilles-sarka, amelyről az ihletett állapotban levő MTI-től a vatikáni L’Osservatore Romanóig mindenki elfeledkezni látszik. Nem említik meg, hogy miközben a pápa minden vacakolás nélkül boldoggá avatott két magyart – Batthyány-Strattmann Lászlót és Meszlényi Zoltánt (2003, 2009), jelentőségben egyikük se mérhető Mindszentyhez –, a prímás ügye csak nem akar nyugvópontra jutni.

»Folyamatban van« – immár csaknem húsz éve. És pedig azért, mert Mindszenty József a pápaság szemében megbocsáthatatlan bűnt követett el: az engedetlenség vétkébe esett. VI. Pál pápa, aki mindenáron ki akart egyezni a kádárista magyar állammal, s olyan főpásztort kívánt látni a magyar r. k. egyház élén, aki helyben igazgatja a nyáját, két és fél éven át hiába kérlelte a bécsi emigrációban élő Mindszentyt, hogy mondjon le esztergomi érseki (prímási) címéről.

A vaskemény főpap a pápai kérésnek sem tett eleget. VI. Pál megunta: 1974 februárjában megüresedettnek nyilvánította az esztergomi érsek székét, azaz egyszerűen kiakolbólította Mindszentyt. A hajdani prímás ezt soha nem bocsátotta meg neki, írásban is kifejezést adott csalódottságának.

Ha Mindszentyt boldoggá avatnák, engedetlensége akár posztumusz például szolgálna, márpedig a Vatikán sok bocsánatos bűnt ismer, de ezért az egyért nem ad feloldozást, mert az r. k. világegyház a katonaságnál is erőteljesebb hierarchikus rendben működik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bandika!

Úgy látom ki van adva a feladat, hogy rugdosni kell a katolikusokat.
De tudod az ember azért azt is megnézi, hogy ki mondja azt amit mond, így aztán az ilyen cikket olvasva márcsak mosolyog...

Hozzászólásod amúgy a tökéletesen megfelel a "haladó Mandineres hagyománynak".

1. Gőzöd nincs arról, miről is írt a szerző. Vagy el se olvastad, vagy súlyos szövegértési gondjaid vannak. Mindszenty szidalmazásáról szó se volt.
2. Végletesen előítéletes vagy. Elég, ha egy számodra únszimpatikus szerző nevét meglátod, és máris elönti a vörös köd az agyadat.
3. Halvány fogalmad sincs a véleményszabadságról. Talán azt szeretnéd, ha a Mandiner üres lapokkal jelenne meg, max. a Te nevedet, álláspontodat ismételgetné egy végtelenre állított bullshit generátor? Vagy elv-társaidat azért engednéd szóhoz jutni néha? :)
4. A vitatkozás nálad azonos fogalom a másik ordenáré szidalmazásával.

No, tudod mit? Legyen a Te neved kuss, te patkány!

Ha ismernéd a Vatikánt, akkor tudnád, az életében 20 év egy szempillantásnak felel meg. Pl. Árpádházy Szent Margitot, csak 1940-ben avatták szentté.

Mindszenty boldoggá avatási peréből aktuálpolitikai csatározást csinálni, nyilvánvalóan meghosszabbítja az eljárást.

Ami meg azt illeti, az elmúlt 20 év eseményei nem arra engednek következtetni, hogy Mindszenty kérései az Isten felé meghallgattatásra találnak. Mindszenty már attól sem lehet boldog, hogy Acsády őt a szájára vette...

Árpádházi nem tudom miért írtam y-nal.

Rühellem az Acélt, de ebben az ügyben alighanem igaza van.
XVI.Benedek kiátkozta a papnőket, és a papnőket felszentelő püspököket,ám a pedofil papok jóval enyhébb megítélés alé kerültek.
Csak testőrsége vana pápának, nem hadserege, mégis leginkább államként működik, és bünteti az engedetleneket, jobban, mint a tízparancsolat ellen vétőket.

Nem értem, hogy egy zsidónak, aki ügynökként ráadásul ezerrel kiszolgálta a kommunista diktatúrát, miért kell állandóan a katolikusokkal foglalkozni. Úgy gondolja, hogy ez a legbiztosabb út a filoszemitizmushoz?

Jobb lenne ha befogná a száját, csöndben élvezné méltatlanul szerzett nyugdíját, és örülne, hogy nem hajították még ki ebből az országból. Ha mindenképpen publikálási kényszere van, tudósítson akkor hazulról, a vallási és faji sovinizmusba süppedt izraeli apartheidállamról.

Ha lassú a felfogásod, olvasd el még egyszer a linket, amire válaszolsz.Mindszentynek, és nem VI Pálnak adtam igazat.
Ha Aczél maga a patás ördög, ha igaza van, akkor is igaza van.
Vagyis a Vatikán /mindegy, melyik pápa/ az engedelmességet tartja a fontosabbnak, ezért átkozta ki Benedek az engedetlen nőket és püspököket,a pedofil papok, kik nem az egyházi parancsot, csak az Isten adta tízparancsolatot sértették meg,sokkal enyhébb elbírálás alá estek .

Eléggé tisztán látszik:
Rangsor van a világi szabályok között:a parlament által hozott törvény fölülírja a miniszteri rendeletet,minkettő fölülírja a tanácsi rendeletet, mindég a magasabb rangú szabály az érvényes,
Itt az a furcsa, mégis az isteni törvénynek kell lenni erősebbnek:a pápai kiátkozás ellentmond a jézusi szeretet-törvénynek.

A felsőbbség jól teszi, ha beosztottjűt ellenőrzi.
Torqemada biztos volt benne, bejut a mennyekbe, rettentő meglepődhetett, hogy a pokolban ébredt.

Aki egy közösséghez tartozik, alakítja is a közösséget.
Maga az Egyház is változik:a vezeklőövet meg az ostorozást már propagálják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában