Egy Orbán-interjú margójára

2012. április 11. 10:31

Aczél Endre
NOL
2012-ben egy magát modernnek gondoló ország miniszterelnöke a „keresztény gyökerek” állandó emlegetésével egyetlen vallásfelekezet (a római katolikus) talpnyalójává válik.

„Orbán látlelete szerint Európa szenved és hanyatlik, s mindez a keresztény »gyökerektől« való elszakadásra vezethető vissza. Ebben az összefüggésben a miniszterelnök három dolgot említ: a vallástalanságot, a tudományos világfelfogást és az »istentelen kozmoszt«. Nos, ami az aktív vallásgyakorlókat illeti, számuk visszaszorulása kontinentális jelenség, a »hit bástyájának« számító Spanyolországban éppúgy tapasztalható, mint idehaza.

A jelenség oka sokrétű, kétlem, hogy bármi köze volna a keresztény gyökerekhez. Tudományos világfelfogás: remélem, Orbán nem Darwinnal elegyedik kései háborúba, mert ennek esetleg egy újabb »majomper« lesz a vége, miközben a római katolikus egyház – legalább Galilei rehabilitálása óta (1983) – békében él a tudománnyal. Az istenhit pedig: magánügy.

Nagy bajom nem is ezekkel az apróságokkal van. Hanem azzal, hogy 2012-ben egy magát modernnek gondoló ország miniszterelnöke a »keresztény gyökerek« állandó emlegetésével egyetlen vallásfelekezet (a római katolikus) talpnyalójává válik, és az »európai kultúra és civilizáció« hagyományából afféle II. József-i egyetlen tollvonással törli ki a felvilágosodást, a francia forradalmat, Napoleon Code Civile-jét, de még, horribile dictu Luther Mártont is, aki elsőként akarta szekularizálni (világi kézbe adni) az egyházi nagybirtokokat. Angol és amerikai szellemóriásokat nem is említek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy ki kinek v. minek a talpnyalója, arról hoszan beszélhetnénk, Aczél elvtárs. A nagy szellemekre pedig ne hivatkozzék, a szájára ( tollára, billentyűzetére) sem veheti őket. Aljas.

Nyilván a Talmud órán mást mondtak Vas Bandinak.
Ott ezek szerint csak a katolikusokat nevesítették mint ellenséget.
Bizony a nagy erőlködés néha nevetséges eredményeket produkál...

Szerintem meg fölösleges azzal vitatkozni, hogy Magyarország alapvetően római katolikus gyökereken áll: ne felejtsétek el, protestáns testvéreim, hogy a ti őseitek is a reformáció előtt katolikusok voltak. Ez testvérek között is min. félezer év, ami azért nem semmi.

Arról meg ne is beszéljünk, hogy maga a protesténs szó is magában hordozza a katolikus gyökerekre való utalást: "ellenállás" annak a katolicizmusnak, ahonnan eredt, és amivel elégedetlen volt. Ha jól emlékszem, Luther, Kálvin, Zwingli, Dávid Ferenc erdetileg valamennyien katolikusok voltak, úgyhogy megkérdőjelezni és vitatni kultúránk katolikus gyökereit több mint szamárság.

Az a megállapítás pedig, hogy a protestánsok erősen felülreprezentáltak a magyar vélemény- és társadalomformáló személyek között, szerintem legalább ennyire vitatható. Örülnék, ha ezzel kapcsolatban egzakt kutatási eredményekre tudnál hivatkozni, természetesen a forrásokat pontosan megnevezve.

Egyezzünk meg abban, hogy a protestánsoknak is elévülhetetlen érdemei vannak a magyar politika, kultúra és gazdaság területén - de túlzásokba azért ne essünk. Ennyire nem kell protestálni a katolikusokkal szemben.:)

Én meg annak örülnék a leginkább, ha ez a judeobolsevik aczél elvtárs szépen meghúzná magát: örüljön, hogy békében élhet ebben az országban, és nem lett számonkérve moszkovita, hazaáruló talpnyalásáért, amiért már húsz éve ki kellett volna ebrudalni innen.

Igenis vannak keresztény gyökerek, csak nem veszi mindenki észre!
Ám például van é olyan magyar, aki elfogadhatónak tartaná, ha az egyetlen férj mellett négy asszony lakna egy lakásban?

A szlovák kormányfő erről az új kulturális miniszter, Marek Madaric hétfői hivatali beiktatása során beszélt Pozsonyban. Hozzátette: Magyarország viszonylatában ennek a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia. Fico ezt a nézetét azzal magyarázta, hogy Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagált.

fasza...hurrrá, egyéb?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés