Nem kíván Jézus túl sokat?

2012. április 6. 11:27

Erdő Péter
Magyar Kurír
Jézus tudta, mi lakik az emberben, tudta, hogy Szent Péter is még kakasszó előtt háromszor tagadja meg őt.

„Nem kíván Jézus túl sokat? Tőlünk, emberektől, vagy akár az apostoloktól is? Hiszen néhány órával később elalusznak az imádkozó Jézus mellett az Olajfák Hegyén. Aztán elmenekülnek, és magára hagyják. Majd beköszönt körülöttük a csend. Őket szánta Jézus arra, hogy hirdessék tanítását és örömhírét, de az elfogatás, a kereszthalál elcsendesítette őket. Majd Pünkösdkor oldódik meg a nyelvük a Szentlélek hatására, akkor lesznek az Örömhír bátor hirdetőivé. De Jézus tudta, mi lakik az emberben, tudta, hogy Szent Péter is még kakasszó előtt háromszor tagadja meg őt. Ezért hagyta itt Testét és Vérét közöttünk, ezért akarta, hogy az Eucharisztia áldozata mindig jelenvaló esemény legyen Egyházában és a világban. Nem csupán halványuló emlékezés vagy nosztalgia, hanem mindennapi kenyér, az útonjárók eledele, áldozat, táplálék és szent jelenlét.

A mai estén az Eucharisztia alapítását ünnepeljük. Micsoda húsvéti vacsora volt az! Micsoda széder! A kenyérről mondja Jézus, hogy a teste, és a borról, hogy a vére. És értünk adja a testét. A bor pedig a szövetség vére, az Újszövetségé. És maga Jézus az áldozat. A kereszten, majd pénteken, de már jelen időben. Jelenvalóként ott van az emeleti teremben a másnapi áldozat. És jelenvalóként van itt azóta is mindig a szentmisében, a történelmi jelenben a hajdani esemény, amely örök. Az esemény, amely térben-időben zajlott, de szét is feszíti a tér és idő határait. Az esemény, amely nem vagy konkrét pillanatban lejátszódott, reális történet, vagy örök megvalósulás, hanem egyszerre mind a kettő, mert Isten más dimenzióban létezik, mint az anyagvilág. De itt van most is, működik a világban, és közben mérhetetlenül túl is mindenen, amit érzékelünk, vagy akár gondolhatunk. Minden szentmise a világmindenségen túli isteni valóság különleges megjelenése köztünk. Más, mint Isten általános jelenléte mindenütt a világban, több annál. Sajátosan krisztusi, olyan isteni jelenlét, amely egy konkrét emberrel lényegi egységben van. Benne tehát gyökeresen másképp és mérhetetlenül inkább jelen van az Isten, mint bárhol egyebütt a világban. És ez a Krisztusban való isteni jelenlét újul meg és marad közöttünk az Eucharisztiában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ha valami szamodra ismeretlen, es nem erted a lenyeget, az rendben van. vagy ne foglalkozz vele, vagy probald megismerni. de mi ertelme van egybol ellensegesen hozzaallni valamihez, amit nem ertesz?

Elég primitív és nagymértékben tudatlan a hozzáállásod. - Erkölcsileg elítélendő.

Nekem úgy tűnik. De akkor mi most más következtetésre jutottunk az írásából.

Lehetne a katolicizmus új jelszava is.

Egészen megdöbbentem a nyilt vallás -vallásom - gyalázásán.
Miért csak a magyar zsidóság és cigányság teheti szóvá, ha őket éri sérelem?
Nem értem, hogy miért nem keresi meg a rendőrség ezt a két embert, és miért nem zárja börtönbe, amikor is a legalpáribb módon szítanak gyűlöletet egy vallási közösség ellen?
Miért van az, hogy a Btk. szerint a holokauszt gyalázása - amely sok embernek láthatóan vallásként funkcionál- bűncselekmény, az én vallásomat szabadon lehet gyalázni? A legnagyobb vallási ünnepen.
Mindezt Magyarországon, amelyik az én hazám. Amelyiknek az alaptörvénye úgy kezdődik, hogy "Isten".
Miért van az, hogy a leegyszerűbb, nem ateista - bolsevik - liberális gondolatot trollok hada veri szét a Mandineren, azon a beszélgető fórumon, amely nekem és a velem hasonló gondolkodásuaknak készült?
Hogyan lehetséges az, hogy ez nem történik meg a NOL kommenten?
Komolyan érdekeltek, hogy kik vagytok, Galagenyo és Iván Gábor? Addig valammenyire értehető, hogy politikaai okokból vertek szét egy párbeszédet. Azonban egészen érthetetlen, hogy az ember hitét gyalázzátok, hihetetlen alpári módon.
A fenti bejegyzések elolvasását követően úgy vélem, hogy párbeszédnek a továbiakban nincs helye, ez egy élethalálharc. El kell takarítani benneteket, hogy ne éledhessetek újra a fiúkban, unokákban. Mert az az én gyerekeim és unokáim életébe kerülhet. Magyarország nincs biztonságban tőletek.

De ne mondjon, amit akar, mert ez csak gyalázat, ezek nem mondatok.

A mandarin ÓRIÁSI HIBÁT KÖVET EL, amikor az ország/magyar internet legnagyobb iszapfürdőjébe (mandiner.hu) becibálja a kersztény értékrendet.

Mégis mit lehetett várni? Hát persze hogy a militáns (nagyrészt zsidó, ezt tegyük hozzá) ateisták azonnal nekiesnek, mint farkasok az odavetett koncnak.

Ezt kurvára nem kéne csinálni.

Hopzzáteszem, könyékből meg bírnám semmisíteni az összes "érvet", amit az ördögtől megszállott gyalázkodók ideköpdöstek, csak egyrészt az ő kutyaugatásuk amúgy sem hallik az égig, másrészt nem hinném, hogy ezen gyalázkodások hatására döntene valaki úgy, hogy elhagyja a hitét. Ergo nics gyakorlati jelentősége.

Angol mondás: What goes around, comes around. Az ördög hatása alatt állók is észre fogják egyszer ezt venni. valszeg már későn.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában