Szűknek érzem a materialista világképet

2012. április 3. 10:45

Szemerédi Endre
Magyar Hírlap
Ennek ellenére nem hiszek semmi konkrétban, de valami spirituális „dologban” feltétlenül. Ha körülnézek a világban, tisztán látom, hogy „valaminek” lenni kell. Interjú.

– Hisz Istenben?

– Ez egy súlyos, nehéz kérdés. Római katolikus családba születtem. Édesanyám sajnos korán elhunyt, utána gyermekotthonba kerültem. Néhányszor meglátogattam a nagymamámat, többnyire nyáron. Láttam a halálát, akárcsak azt, mekkora támaszt jelentett számára a hit az utolsó percekben. A gyermekotthonban ateista lettem. Ám a materialista világképet ma már szűknek érzem – ennek ellenére nem hiszek semmi konkrétban, de valami spirituális »dologban« feltétlenül. Ha körülnézek a világban, tisztán látom, hogy »valaminek« lenni kell. Ha este elkerül az álom, kimegyek a szabadba, és a csillagokat bámulom. A végtelen mélység és a mérhetetlen távolság elandalít, felold.

– Valláspárti?


– Abszolút. Elismerem, nagyon sok embernek a hit – függetlenül a rituálétól – képes segíteni.

– Szokott a számokkal játszani?


– Nem. Anno tőzsdéztem, de szinte minden pénzem elúszott. A feleségem, amiért nem lehetek neki elég hálás, mellettem maradt.

– A kollégái hasonszőrűek?

– Ismerek egy világhírű matematikust – a neve irreleváns –, aki régebben kártyákkal zsonglőrködött. Amikor Budapesten járt, eljött a lakásunkba, s bemutatott néhány trükköt. Mindannyian, de különösen a gyerekek, tátott szájjal bámulták. Nos, ő és két társa – egyikük fizikus – rendszeresen jártak Las Vegasba kaszinózni. A pörgetés elején figyelték a golyót – s bár csak fejben dolgoznak, mégis nagyobb eséllyel voltak képesek megjósolni a végeredményt, mint az átlagvendégek. Néhány nap múlva jól öltözött úriemberek beszélgettek el velük. Ezután ritkán látták őket a kaszinóban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki a rakott krumplit szereti, rossz ember nem lehet.
:o)
Gratulálok!

Nekem volt szerencsém már évtizedekkel ezelőtt személyesen ismerni. egy társaságban mulatni az ídőt. Mindig is egy érdekes egyedülálló volt beszédmodorában, stilusában és gondolataiba. Kellemes szeretni való "csodabogár". Azt hiszem megmaradt annak aki volt játszó gyereknek a sajátos rácsodálkozására az élet szépségeire. Minden szituban pozitiv világszemlélete és az élet szeretete irigylésre méltó. Fanyar humora ironiája szeretni való.

Tartok tőle, hogy ez esetben a radírozást maga az ember fogja elvégezni.

Isten léte, vagy nem léte most hit kérdése. Rövid időn belül el fog jutni oda a tudomány, hogy megvizsgálja, az anyagi világ egészéhez tartozik-e valamilyen tudatforma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés