A furmint még nincs kész

2012. február 8. 7:02

Alkonyi László
Tokajwine.net
Hogyan lehet a furmintból könnyed, nagy mennyiségben és gazdaságosan előállítható bort készíteni?

„A furmint nemcsak azért »nincs kész«, mert változatainak szelektálásában több évtizedes hátrányt halmoztunk fel. Újra és újra felveti a tokaji fajtakör szélesítését a kérdés: hogyan lehet a furmintból könnyed, nagy mennyiségben és gazdaságosan előállítható bort készíteni. Vajon elképzelhető-e, és elkészíthető-e olyan borstílus, amivel jól iható, kedves bort ad a furmint - három-négy kilós tőkénként terhelés mellett?

Talán elkészíthető ez a bor, de még várni kell rá. Addig is újra és újra előtérbe fog kerülni a kérdés: nem kellene-e más fajták termesztését is engedélyezi Hegyalján? Magam úgy gondolom, hogy csak óvatosan szabad felvetni ezt a dilemmát működő dűlőbesorolás nélkül, hiszen a klasszifikáció teszi lehetővé, hogy kellőképpen strukturált választ tudjunk adni. (Mellesleg a fajtakérdés kezelése a klasszifikáció intézményét is megerősítené.) A dűlőbesorolás lehetőséget adna arra, hogy ne csak igenekben és nemekben lássuk a kérdést, hanem árnyalatokban.

Magam egy összetett, a mainál kissé bonyolultabb állapotban látom a megoldást. Logikus és minden szempontból működőképes lenne, ha csak furmintból készült bort lehetne kihozni I. osztályú dűlőkből (leszámítva a Tokaji-hegy termőhelyeit), II. osztályú dűlőkből a teljes tokaji fajtakör megjelenhetne, míg a III. osztályú dűlőkben (mondjuk 50 százalék arányban) egyéb fajták is termeszthetők volnának. Mindez persze csak ötlet, egy lehetőség – egy meglehetősen távoli.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában